Mainos

Otava palkitsee MTV:n arvostetun kirjeenvaihtajan ja tietokirjailijan Helena Petäistön – "Teokset poikkeuksellinen yhdistelmä asiantuntemusta ja tarinankerrontaa"

10:00

Otava on myöntänyt MTV:n arvostetulle kirjeenvaihtajalle, MTV:n nykyiselle kolumnistille ja tietokirjailijalle Helena Petäistölle 15 000 euron arvoisen tietokirjallisuuspalkinnon.

Petäistö kommentoi tuoreeltaan palkintoa MTV:lle ja kertoo, että tietokirjapalkinto yllätti hänet.

– Olin kamalan yllättynyt, koska tiesin markkinoilla olleen hirvittävän paljon hyviä tietokirjoja. Toisaalta olin ilahtunut, sillä Ranskan uutisointi on katvealueella Suomessa. Uutisoimme enemmän Saksasta, Petäistö kertoo.

Useita tietokirjoja kirjoittaneen Petäistön kirjat saavat inspiraationsa toimittajan uran aikana luomista suhteista ja kontakteista. Hän oppi alkujaan ymmärtämään ranskalaista kulttuuria ja sen myötä ranskalaista politiikkaa menemällä töihin ranskalaiseen yritykseen.

– Politiikassa ranskalaiset muistuttavat venäläisiä ja maan poliittiset perinteet ovat yllättävän erilaiset. Ranskan seuraaminen ei onnistu Brysselistä käsin, vaan systeemiä on tunnettava sisältä päin, jotta voi oikeasti selittää, mitä tapahtuu.

Ranskan poliittiset kiemurat

Otava luonnehtii Helena Petäistön teoksia poikkeukselliseksi yhdistelmäksi uutistoimittajan vahvaa asiantuntemusta, kulttuurin ja historian hienosävyistä hallintaa ja tarinankerronnan taitoja.

Otava nostaa esiin Petäistön viimeisimmän teoksen Ranska, Macron ja minä, jossa avataan Ranskan poliittisia kiemuroita.

– Olen saanut kirjasta runsaasti lukijapalautetta ja kirjaani on luonnehdittu dekkarinomaiseksi, sillä sitä on ilmeisesti hyvin jännittävää lukea. Kirja avaa sitä, kuinka Macronin valinta presidentiksi onnistui ja mikä merkitys hänellä on Euroopan kannalta. Euroopassa on ollut pitkään puute vahvoista johtajista, Petäistö luonnehtii.

Pitkän linjan toimittajana Petäistö pitää tietokirjojen merkitystä tärkeänä tässä ajassa.

– Uutisointi on nykyisin nopeatempoisempaa. Analysointia ei ole, joka on mielestäni suuri puute verrattuna aikoihin, kun itse aloitin toimittajana. Siksi on hyvä, että tulee aiheisiin perehtyviä tietokirjoja.

Pitkän uran tehneen Petäistön tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu vielä lisää tietokirjoja sekä Eurooppaa ja Ranskaa koskevia suosittuja luentoja. Kirjailija ei vielä halua paljastaa kaikkia tulevaisuudenhaaveitaan.

– Haaveita on vielä paljon, mutta katsotaan mitkä niistä toteutuvat. Osa haaveista on aika suuriakin, Petäistö lopettaa.

Otava palkitsi myös Veijo Meri -palkinnolla Jari Tervon, Kaarina Helakisa -palkinnolla Ninka Reitun ja Oppimateriaalipalkinnolla Tuomas Kasevan. Kunkin palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Palkintojen lisäksi Otavan Kirjasäätiö jakoi apurahoja ja avustuksia yli 730 000 euroa kirjalliseen työhön ja lukemista edistäviin hankkeisiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.