Ota kaikki irti levosta – näin nukut sikeämmin

Mikään ei piristä samaan tapaan kuin pitkät, syvät yöunet. Noudata seuraavia ohjeita nukkuaksesi ensi yönä aiempaa sikeämmin.

Kesäisin kuumuus verottaa useiden ihmisten yöunia. Lämmölle ei voi tehdä juuri mitään, mutta voit parantaa unesi laatua myös noudattamalla seuraavia tapoja.

Nauti aamulla valosta

Vietä heti aamulla 10 minuuttia suorassa auringonvalossa asettaaksesi sisäisen kellosi oikeaan aikaan. Talviaikaan voit nauttia aamuisin kirkasvalolampun valosta.

Tutkimusten mukaan aamuinen valokylpy voi auttaa myös laihdutuksessa, urheilusuorituksissa, ja jopa syövän ennaltaehkäisyssä.

Mene joka ilta samaan aikaan nukkumaan

Valitse aika, jolloin menet nukkumaan säännöllisesti joka ilta väsymystilastasi riippumatta. Tasainen vuorokausirytmi on unen laadun kannalta ehdottoman oleellista.

Älä nuku pitkään

Älä yritä vähentää univelkaasi nukkumalla viikonloppuisin pitkään. Kehosi tarvitsee säännöllistä unirytmiä lähes enemmän kuin itse unta.

Vaikka valvoisit illalla myöhään, laita silti herätyskello herättämään tavalliseen aikaan. Myöhään nukkumisen sijaan ota vaikka pienet päiväunet iltapäivällä.

Liiku

Washingtonin yliopiston tutkimuksen mukaan sellaiset ihmiset, jotka juoksivat tai kävelivät vähintään 40 minuutin ajan kolme kertaa viikossa, kokivat pidempiä syvän unen jaksoja nukkuessaan.

Eikä kannata stressata siitä, mihin aikaan vuorokaudesta liikut. Arizonan osavaltionyliopiston tutkimuksen mukaan unen laatu pysyy samana riippumatta siitä, makaatko sohvalla loppuillan, vai harrastatko liikuntaa viimeisen neljän valveillaolotunnin aikana.

Syö pienempiä aterioita

Jos tunnet itsesi väsyneeksi päiväsaikaan, yritä syödä pienempiä määriä ruokaa kerrallaan. 

Juo kahvia

Jos olet väsynyt aamurutiineidesi jälkeen, juo kuppi kahvia. Kahvi tukee tarkkaavaisuutta ja on vireyttä nostavia lääkkeitä terveellisempi vaihtoehto. 

Ota lyhyet tehopäiväunet

Unitutkija Kirsty Kerin  kehottaa ottamaan päivittäin 10 minuutin pituiset tehopäikkärit. Etsi viileä, pimeä tila, jossa ei ole ylimääräistä melua, ja aseta herätyskello soimaan 15 minuutin päähän. Keskity hengitykseesi ja anna mielesi vaellella. Jos et vaivu uneen viiden minuutin sisällä, et todennäköisesti tarvitse päiväunia.

..tai nauti pidemmistä päiväunista

Harvardin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan puolentoista tunnin mittaiset päiväunet voivat tukea muistamista ja oppimista yhtä lailla kun koko yön kestävät unet. Tärkeää on, ettet herää päiväunilta 20 minuuttia uneen vaipumisen jälkeen, tai ennen kuin olet nukkunut puolitoista tuntia, jotta syvä uni ei keskeydy. 

Hakeudu pimeyteen

Viimeinen sääntö on yksinkertainen: pidä makuuhuoneesi pimeänä, kesäaikaan esimerkiksi pimennysverhojen avulla, sekä pidä huone mahdollisimman hiljaisena ja viileänä. Älä vietä aikaa makuuhuoneessa, vaan pyhitä huone pelkästään nukkumiselle.

Lue myös:

    Uusimmat