Osuuspankki vaatii hakkerilta lähes puolta miljoonaa euroa – 17-vuotias perusteli hyökkäystään testaamisella

Pankin järjestelmät kaatanut nuorukainen perusteli hyökkäystään testaamisella – "Jos minä 17-vuotiaana kaadan pankin, mitä valtio voisi tehdä?"

– Katkasin koko OP:n rahaliikenteen... Lue comment its all on media soon lmfao nothing works lmaoo, nuorukainen hehkutti ystävälleen esitutkintamateriaalin mukaan Skype-viestillä uudenvuoden aattona vuonna 2014.

Viestissä siis sanotaan, että mediasta voisi kohta lukea Osuuspankin rahaliikenteen katkaisusta. Lyhenteellä lmfao (laughing my f*cking ass off) tarkoitetaan hervotonta naurua.

Osuuspankista ei voinut tuolloin nostaa rahaa, verkkopankki ei toiminut, eivätkä korttimaksut menneet läpi, sillä pankin järjestelmiin kohdistettiin niin paljon liikennettä, etteivät järjestelmät kestäneet.

Pankki oli siis palvelunestohyökkäyksen kohteena.

Hyökkäyksen aikana Core Sec -nimeä käyttänyt Facebook-profiili alkoi vaatia Osuuspankilta sataa virtuaalivaluutta bitcoinia. Summa vastasi tuolloin noin 26 000:ta euroa. Jos rahoja ei maksettaisi, hyökkäykset jatkuisivat.

Uhkausta tehostettiin julkaisemalla Twitterissä erään Osuuspankin yksityisasiakkaan verkkopankin käyttäjätunnus ja salasana.

OP:n rahaliikenteen katkaisusta nettislangilla kirjoitetun viestin lähettäjäksi epäillään tekoaikaan 17-vuotiasta miestä. Nykyisin 20-vuotiasta miestä pidetään päätekijänä laajassa pankkeihin ja mediaan kohdistuneessa hyökkäyssarjassa. Hänen epäillään tehneen hyökkäyksiä myös Nordeaa, Danske Bankia, Aktiaa ja mediayhtiöitä vastaan. Mies on myöntänyt ison osan palvelunestohyökkäyksistä, mutta kiistää syyllistyneensä kiristykseen.

Myös hänen ystävänsä on osasyytettynä useissa teoissa.

Syyttäjä vaatii pääepäillylle enimmillään kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Pankki vaatii häneltä yli 450 000 euron korvauksia.

"Tarkoitus oli nöyryyttää pankkeja"

Pääepäilty toteaa poliisille toimitetussa lausunnossaan, että esimerkiksi asiakkaan pankkitunnusten julkaisulla netissä oli tarkoitus nöyryyttää pankkia.

Mies ei aluksi kertonut kuulusteluissa poliisille mitään. Vakiovastaus tutkijan kysymyksiin oli "En kommentoi".

Myöhemmin hän perusteli poliisin tutkijalle toimittamassaan englanninkielisessä kertomuksessa hyökkäystä pankkiturvallisuuden parantamisella.

– Halusin ihan totta vain tehdä stressitestin palveluillenne... Jos minä henkilökohtaisesti 17-vuotiaana kaadan Suomen suurimman pankin, mitä toinen maa voisi tehdä, hän kirjoitti.

Pääepäilty kertoi viettäneensä jo nuorena aikansa tietokoneella, kun muut lapset leikkivät ulkona. Myös hänen 22-vuotias ystävänsä kertoi kuulusteluissa kasvaneensa tietokoneella ja korvanneensa sosiaaliset tarpeensa tietokoneen käytöllä.

Pääepäillyn mukaan pääosin tietotekniikassa itseoppineet miehet myös elivät teini-ikäisinä leveää elämää muun muassa luottokorttipetoksilla hankituilla rahoilla.

Myös MTV, Iltalehti ja Viestintävirasto kohteina

Jutun toisessa, niin kutsutussa mediahaarassa kaksikko teki syyttäjän mukaan palvelunestohyökkäyksiä MTV:tä, Iltalehteä ja Viestintävirastoa vastaan. MTV:ltä he myös yrittivät kiristää bitcoineja, syytteissä sanotaan.

Mediahaarassa pääepäilty on myöntänyt rikossyytteet liittyen MTV:tä ja Viestintävirastoa vastaan tehtyihin hyökkäyksiin. Hän on kuitenkin kiistänyt rikossyytteen Iltalehden tapauksessa sekä MTV:hen kohdistuneen kiristyksen yrityksen.

Vaihtoehtona ehdottomalle vankeusrangaistukselle syyttäjä vaatii, että pääepäilty on tuomittava kahden vuoden ehdolliseen ja vähintään 60 tunnin yhdyskuntapalveluun. 22-vuotiaalle syyttäjä vaatii vähintään seitsemän kuukauden ehdollista vankeustuomiota. 

Lue myös:

    Uusimmat