Ostitko superpitkän latausjohdon puhelimeesi? Asiantuntija varoittaa olennaisista ongelmista – "Akku voi pian olla vaihtokunnossa"

Suostuuko puhelimesi latautumaan vain tietyssä asennossa? Tässä syy 0:30
Toimiiko puhelimesi laturi vain tietyssä asennossa? Tässä voi piillä ongelman syy

Kolmemetrinen latausjohto lataa puhelinta hitaammin kuin lyhyempi. Syy on virtahävikki.

Uutuuttaan hohtelevan puhelinpakkauksen mukana tulee usein kovin lyhyeltä tuntuva metrin johto. Vaikka latauskaapelin pituus voi ärsyttää, monen metrin latausjohtoon investoiminen ei välttämättä tuo iloa –päinvastoin!

"Pitkät johdot poikkeuksetta lataavat hitaammin"

Markkinoilta löytyy monimetrisiä latausjohtoja, joiden ansiosta puhelimen piteleminen kädessä lataamisen aikana on helpompaa. Vaikka pitkä johto hukuttaisi, se tuo mukanaan kaksi ongelmaa. Näistä ensimmäinen on nimenomaan johdon pituus.

– Pitkät johdot poikkeuksetta lataavat hitaammin, koska virtahävikki on pitkässä johdossa suurempi. Laturin pieni, ohut johto kuljettaa X-määrän virtaa, ja mitä pidempi johto on, sitä enemmän virtaa häviää matkalla, Fonum Oy:n huoltopäällikkö Sami Vaittinen kuvailee.

– Kaikki aina kiroilevat, että miksi valmistajan johdot ovat sellaisia metrin kaapeleita. Syy on tämä. Niissä virtahävikki on vähäisempi, vaikka olisi heikompi seinäkappale.

Älä katso videota ja lataa samaan aikaan

Toinen pitkien johtojen ongelma on, että puhelinta voi niiden avulla käyttää helposti latauksen aikana. Suositus on, ettei puhelimella ei ladatessa tehtäisi pitkiä aikoja raskaita toimia, kuten katseltaisi videoita tai pelattaisi pelejä. Se on puhelimelle rankkaa.

– Videoiden striimaus ja lataus samaan aikaan on puhelimelle raskain vaihtoehto. Jos sitä tekee satunnaisesti, ei se haittaa, mutta jatkuvasti tätä ei pitäisi tehdä, Vaittinen sanoo.

Johto ei kestä loputonta kerällä säilyttämistä

Jos puhelimen akku täyttyy tahmeasti, latausvaikeuksien syynä voi olla myös viallinen johto. Johtoa ei saisi kieputtaa liian sykkyrälle; lisäksi jatkuva rullaaminen vaatii veronsa.

– Johdossahan on sisällä pientä säiettä. Nykyisin johtoa pidetään lähes poikkeuksetta joka päivä mukana. Tällaisilla fyysisillä taitoksilla on maksimiraja, ja kun se ylittyy, säikeet vääntyvät ja katkeavat, Vaittinen sanoo.

Latauksessa johto onkin äärimmäisen tärkeä. Vaittinen näkisi sen ikään kuin rauhanneuvottelijana laitteiden välissä.

–  Seinästä tulee virtaa, jota johto niin sanotusti tasaa. Jos kyseessä on lainausmerkeissä tällainen halpa euron johto, siitä voivat puuttua nämä kommunikointivälineet. Silloin johto työntää puhelimen akkuun kaiken, mitä seinästä tulee, Vaittinen kuvailee.

– Jos rapakon takaa tilaa kolmen metrin johdon todella halvalla ja kotona on valmiina supertehokas seinäkappale, akku voi pian olla vaihtokunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat