Laturin kuumeneminen on merkki viasta? Asiantuntijat kumoavat yleisiä elektroniikkamyyttejä

Myytit elävät usein sitkeästi.

Suomalaisen elektroniikkayritys Salcompin tuotekehitysjohtaja Juha Raussi ja Tukesin sähkötuotteiden ylitarkastaja Seppo Niemi kumoavat tuttuja elektroniikkamyyttejä koskien puhelimien latureita ja lataamista.

Väite: Laturin kuumeneminen on merkki viasta

– Laturin lämpeneminen on merkki siitä, että laturi toimii. Yrityksemme asiakkaat haluavat että lämpötila pysyy 55–60 asteessa. Laturit ovat nykyään niin pieniä, että ne lämpenevät helpommin kuin aiemmin, Raussi vastaa.

– Lämpeneminen on normaalia, mutta matkapuhelinta ja laturia pitää voida koskea käsin, Niemi sanoo.

Väite: Puhelimen suojakuoret kannattaa poistaa lataamisen ajaksi, jotta luuri ei kuumennu turhaan

– Kuorien poistamisella ei ole erityisesti merkitystä, sillä myös kuoret johtavat lämpöä. Muuten on kuitenkin tärkeää huolehtia, että puhelin hengittää. Puhelinta ei siis pidä ladata tyynyn alla sohvassa, vaan mieluummin pöydällä, Niemi vastaa.

Väite: Jos puhelimen laturin johdon muovin alta pilkistää metallilankaa, se on hengenvaarallinen

– Riippuu tietenkin valmistajasta. Piuhan muovin alla olevat metallilangat ovat toisiojännitteisiä ja siellä kulkee matala, noin viiden voltin jännite. Laadukkaat laturit on suojattu niin sanotusti idioottivarmasti. Samaa ei tietenkään voi luvata kaikista halvoista latureista, Raussi toteaa.

– Niin kauan kun laturi on hyvää laatua ja sääntöjen mukaan valmistettu, niin varsinaista vaaraa ei ole, sillä jännite on alhainen. Lähtökohtaisesti rispaantunut tai rikkinäinen laturi on suositeltavaa vaihtaa. Jos laturi on vaikka halki ja sisältä näkyy osia, sitä ei pidä käyttää, Niemi sanoo.

Väite: Latureista ei kannata pulittaa turhaan, laturi kuin laturi

– Laitteiden mukana tulevat laturit ovat yleensä varmimpia. Halvallakin saattaa saada hyvän laturin netistä, mutta riski saada huono tai epäluotettava, on suurempi. Hyvän laturin tuntomerkki on paino: laadukkaat laturit painavat enemmän kädessä, sillä niissä on enemmän tavaraa sisällä, Niemi selittää.

Väite: Seinässä jatkuvasti oleva puhelinlaturi on oikea energiasyöppö

– Laturin kulutus on toimettomana hyvin pieni ja itse laturi kuluu vain ladattaessa. Ladatessa lukemat ovat 5–10 vattia ja muuten noin 30 millivattia, eli ei juuri mitään. Langattomat laturit kuluttavat seinässä hieman enemmän, mutta niissäkin on virransäästömoodi silloin kun niillä ei ladata, Raussi vastaa.

– Laturin energian kulutus on melko pieni. Seinässä pitäminen on joskus kätevää, jos pistorasia sijaitsee hankalassa paikassa tai jokin laite vaatii jatkuvaa lataamista. Tietenkin myös silloin on tärkeää, että laturi on hyvin valmistettu, Niemi sanoo.

***

"Mitä Suomi googlaa?" 7:04

Lue myös:

    Uusimmat