6 yleistä myyttiä puhelimen lataamisesta

Puhelimen akun äkillinen loppuminen saa aikaan verratonta turhautumista. Tällöin aletaan epätoivoisesti etsiä akunsäästövinkkejä, joista valtaosasta ei kuitenkaan ole juuri mitään apua.

Pahin akunsyöjä puhelimessa on nimittäin näyttö. Näin ollen mitä enemmän puhelinta käyttää, sitä nopeammin akkukin kuluu loppuun.

Oletko koskaan laskenut, kuinka monta kertaa tarkastat puhelimen näytöltä, oletko saanut uusia viestejä tai ilmoituksia? Jokainen kerta, kun avaat puhelimen lukituksen, akku kuluu.

Myytti 1: Puhelimen jättäminen lataukseen yön yli on huonoksi akulle

Puhelimen ylilataaminen tarkoittaa sitä, että puhelinta ei irrota laturista heti, kun akku on latautunut täyteen tehoonsa. Tämän luullaan usein heikentävän akun tehoa, mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen. Aiemmin yleisimpiä akkuja olivat litiumakut, jotka saattoivat ylikuumentua, mikäli ne jätti latautumaan pitkäksi aikaa. Tällöin vaarana olivat jopa tulipalot tai laitteen posahtaminen.

Nykyisin laitteet kuitenkin kestävät ylilatautumista aivan eri tavalla. Puhelimen lataaminen ei siis ole vaarallista. Vaara syntyy ainoastaan silloin, jos laitteen suunnittelu on niin huonoa, ettei lämpö pääsee karkaamaan siitä ulos. Näin voi käydä myös, jos latauksessa olevaa laitetta pitää esimeriksi sängyllä.

Myytti 2: Akun täytyy antaa tyhjentyä kokonaan ennen lataamista

Nykylaitteiden kohdalla tämä vanha uskomus ei pidä paikkaansa. Litiumakut kuluvat kyllä jokaisella latauskerralla, mutta on tutkittu, että älypuhelimet säilyttävät usein noin 80 prosenttia lataustehostaan vielä parin vuoden ikäisinä.

Myytti 3: Puhelin tulee aina ladata sen mukana tulleella laturilla

Puhelimen mukana tulleissa ohjeissa todennäköisesti sanotaan, että puhelinta ei saisi ladata millään muulla laturilla kuin valmistajan omalla. Toki latureissa on eroja: jotkut eivät välttämättä lataa akkua täyteen yhtä nopeasti kuin valmistajan laturi, mutta varsinaista haittaa niiden käytöstä ei ole.

Myytti 4: Älä koskaan käytä puhelinta sen latautuessa

Tätä sanomaa levittävät yleensä äidit, jotka ovat huolissaan lastensa puhelimien käytöstä. Puhelinta voi kuitenkin turvallisesti käyttää sen latautuessa. Tosin edelleen kannattaa pitää huolta siitä, ettei puhelinta peitä esimerkiksi peitolla, jotta lämpö pääsee karkaamaan.

Myytti 5: Säästä akkua poistamalla turhia sovelluksia

Suurin akkua kuluttava osa puhelimessa on sen näyttö. Mikäli puhelinta käyttää paljon, akku tietenkin kuluu. Ylimääräisten sovellusten sammuttaminen tai poistaminen kuluttaa myös enemmän akkua kuin niiden rauhaan jättäminen.

Myytti 6: Bluetoothin, WLANin ja sijaintitietojen sulkeminen parantavat akun kestoa

Lentokonetilaan vaihtaminen toden totta säästää akkua. Säästö on kuitenkin yleensä pientä.


Lue myös:

    Uusimmat