Ostaisitko sähköauton, jos se olisi halvempi kuin vastaava polttomoottoriauto? Ennusteen mukaan niin on käymässä pian

Sähköautoilu tutuksi – tässä Kamuxin vinkit 2:09
Sähköautoilun perusteet hukassa? Tämä video opastaa alkuun!

Vielä toistaiseksi polttomoottoriauto maksaa vähemmän kuin vastaava sähköauto, mutta tilanne on kiepsahtamassa päälaelleen lähivuosina.

Transport and Environment -järjestön tilaaman ja Bloomberg New Energy Financen toteuttaman tutkimuksen mukaan suurikokoisten sähköautojen, kuten isompien katumaasturien valmistamisesta tulee vastaavien polttomoottoriautojen valmistamista halvempaa vuonna 2027. Tutkimuksesta uutisoi brittilehti The Guardian.

Julkaisun mukaan keskikokoiset sähkö- ja polttomoottoriautot saavuttavat kustannuspariteetin 2026 eli silloin niiden valmistuskustannukset olisivat yhtä suuret, ja tästä pisteestä eteenpäin hintaetu olisi sähköautojen puolella.

Kompaktisegmentin sähköautojen valmistuskustannukset ovat laskelmien perusteella pienten polttomoottoriverrokkiensa kanssa samalla viivalla vuonna 2027.

Tällä hetkellä keskikokoisen sähköauton keskivertohinta ennen veroja on Euroopassa 33 300 euroa, kun taas vastaavan polttomoottoriauton hinta on 18 600 euroa. Vuonna 2026 kummankin hinta olisi 19 000 euroa, mutta vuoteen 2030 mennessä sähköauton veroton hinta on pudonnut jo 16 300 euroon ja polttomoottoriauton pompannut 19 900 euroon.

Polttomoottoriautojen valmistukselle piste 2035?

BloombergNEF:n ennuste ei pidä sisällään valtioiden sähköautotukiaisia, vaan arvioitu hintamuutos on peräisin akkutuotannon kustannusten vähenemisestä sekä autovalmistajien omien investointien mukanaantuomista kustannushyödyistä. Polttomoottoriautojen valmistuskustannusten nousuun voivat vaikuttaa muun muassa kiristyvät päästövaatimukset.

Tutkimuksessa väläytellään sitäkin mahdollisuutta, että polttomoottorikäyttöisten henkilöautojen valmistus voisi loppua niinkin aikaisin kuin vuoteen 2035 mennessä johtuen sähköautojen kysynnän kasvamisesta että hintojen laskusta.

Tutkimuksen mukaan sähköautojen osuus kaikkien uusien autojen myynnistä ylittänee 50 prosenttia vuonna 2030 ja 85 prosenttia vuonna 2035.

Muitakin laskelmia on tehty

BloombergNEF:n arviot ovat varovaisempia kuin joissain aiemmissa tutkimuksissa tehdyt laskelmat.

Esimerkiksi sveitsiläinen pankkijätti UBS laski viime syksynä, että sähköauton valmistaminen olisi vastaavan polttomoottoriauton valmistamisen hintaista jo vuonna 2024.

UBS:n laskelmat, jotka perustuvat akustojen hintakehitysarvioihin, antavat olettaa, että sähköautojen osuus kaikista maailman uusista autoista tulee nousemaan 17 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä ja 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

– Vuoden 2025 jälkeen on hyvin vähän syitä polttomoottoriauton ostamiselle, UBS:n analyytikko Tim Bush kertoi viime syksynä.

Lähteet: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat