Osmo Soininvaaran synkkä laskelma koronasta: "Lopuksi Suomessa ja Ruotsissa on kuollut suhteessa yhtä moni, mutta meidän taloutemme on kuin sodan jäljiltä"

Osmo Soininvaara maalaa synkkiä kuvia koronaepidemian hoitamisen eri malleista ja eri strategioiden lopputuloksista.

Soininvaara kirjoittaa blogissaan, ettei julkisuudessa ole oikein hahmotettu, että Suomessa valittu strategia merkitsee tilanteen jatkumista jopa vuosia.

”Sen jälkeen olemme hyvin köyhiä”, Soininvaara tiivistää. Soininvaara arvioi, että kun kahden vuoden päästä tehdään tilinpäätöstä, Suomessa ja Ruotsissa on kuollut suhteessa yhtä moni, Ruotsissa kuolemat ovat vain tulleet nopeammin.

– Meidän taloutemme on raunioina kuin sodan jäljiltä ja Ruotsin talous on Euroopan vahvin.

Osmo Soininvaara laskee kirjoituksessaan, että laumasuojan saavuttamiseen Suomessa kuluisi jopa kuusi vuotta, vaikka merkittävä osa tartunnoista ei tulekaan tietoon testaamiskäytäntöjen takia. Soininvaara muistuttaa, että myös epidemian hidastaminen aiheuttaa kuolemia. 

– Koteihinsa suljettujen vanhusten kunto romahtaa. Kun kansantalous sortuu, ei pystytä pitämään yllä nykyisenlaista sairaanhoitoa, jolloin sydänpotilaita ja syöpäpotilaita alkaa kuolla ylimääräisesti. Ja niin edelleen.

Toisaalta Soininvaara muistuttaa, että pääsiäisen jälkeen monissa maissa aloitetaan väestön satunnan testaamine koronan vasta-aineiden varalta. Suomessakin hanke on jo käynnistetty.

– Sen jälkeen tiedämme paljon enemmän missä vaiheessa epidemiologia on, kuinka tappava tauti on ja kuinka pitkä matka on laumasuojaan. Silloin on enemmän tiedollista pohjaa arvioida eri strategioiden toimintaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja