Mainos

Osassa vuoden 2015 hyvissäkin uudistuksissa synkkä kääntöpuoli

Tulevana vuonna muun muassa yksityisyrittäjät, ylivelkaantuneet nuoret ja työttömät pääsevät helpommin velkajärjestelyyn ja yritykset saavat jälleen vähentää 50 prosenttia edustusmenoistaan.

Parannusta on luvassa myös sairaslomalla oleville opiskelijoille, jotka saavat opiskella sairauslomalla vähäisessä määrin vuodesta 2015 alkaen.

Terrorismi, ihmiskauppa ja paritus tiukalle

Kouluttautuminen terrorismirikoksen tekemistä varten tulee rangaistavaksi vuoden 2015 alusta. Nykyään vain koulutuksen antaminen on ollut rangaistavaa. Rangaistukseksi voidaan tuomita sakkoa tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Terrorismin rahoittamista koskevat rangaistukset laajenevat niin, että tuomioista määräytyy vähintään neljä kuukautta ja enintään kahdeksan vuotta vankeutta.

Painostamista sisältävät teot katsotaan jatkossa ihmiskaupaksi eikä paritukseksi. Parituksen kohteena olleen henkilön asema rikosprosessissa paranee.

Ulosoton suojaosuutta ja välttämättömien elinkustannusten osuutta velallisen kohdalla korotetaan vähän eli 0,4 prosenttia.

Käännetyn arvonlisäverotuksen piiriin tulee rakennusalan lisäksi metalliromujen ja -jätteiden myyntiala vuoden 2015 alusta lähtien.

Perheille apua leikkausten lomassa

Perheet saavat lisää apua samalla, kun lapsilisiä leikataan. Verotuksen uuden määräaikaisen lapsivähennyksen on tarkoitus korvata lapsilisän leikkausta pienituloisille. Lapsivähennys on voimassa vain verovuosina 2015-2018, jonka jälkeen lapsilisien leikkaus koskee täysimääräisesti kaikkia lapsilisää saavia perheitä.

Vähennys on yhdestä lapsesta 50 euroa ja se myönnetään enintään neljän lapsen perusteella. Yksinhuoltajalla vähennys on kaksinkertainen. Lapsivähennys vähenee tulojen ylittäessä 36 000 euroa. Lapsivähennystä eivät saa lainkaan eli ne, jotka eivät pienten tulojen takia maksa veroja.

Asumisen tukia tasapäistetään

Asumistuessa hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärään vaikuttavat vuoden alusta ainoastaan asunnon sijaintikunta ja ruokakunnan koko.

Siihen eivät enää vaikuta asunnon valmistumis- tai perusparantamisvuosi, pinta-ala eikä lämmitysjärjestelmä. Asumistuen omaisuusrajat poistuvat, ja omaisuudesta ei enää lasketa tuloa.

Muutosten arvioidaan suurentavan tukea noin 73 prosentilla tuensaajista ja pienentyvän noin 27 prosentilla tuen saajista.

Vanhuuseläkkeensaajan asumistuki perustuu jatkossa vain henkilön saamaan eläkkeeseen eikä omaishoidon tuen hoitopalkkiota jatkossa huomioida tulona yleisessä asumistuessa.

Kotipalvelua, kuten myös perhetyötä, tukihenkilöitä ja -perheitä sekä vertaisryhmätoimintaa, on jatkossa saatavilla ilman lastensuojelun asiakkuutta. Näin yritetään madaltaa tuen hakemisen kynnystä ja turvata oikea-aikainen tuki perheille.

Ehkäisevien palvelujen lisäämällä halutaan vähentää raskaiden korjaavien lastensuojelutoimenpiteiden tarvetta.

Turvakotitoiminta siirretään valtion vastuulle. Turvakotipalvelun tulisi jatkossa olla jokaisen sitä tarvitsevan saatavilla asuinpaikasta riippumatta

Elatustuen ja elatusavun määrät nousevat 1 prosentilla ensi vuoden alussa.


Rikosten seuraamuksiin joustoa

Uudessa syyteneuvottelun mahdollistavassa menettelyssä rikoksesta epäilty voi tunnustamalla saada mahdollisuuden rangaistuksensa lieventämiseen.

Suomessa tuomittu yhdyskuntapalvelu voidaan ensi vuodesta lähtien siirtää suoritettavaksi toiseen Pohjoismaahan ja toisessa Pohjoismaassa määrätty yhdyskuntapalvelu voidaan siirtää Suomeen. Siirto on mahdollinen silloin, kun se on tuomitun edun mukainen.

Tasa-arvoa transsukupuolisille

Tasa-arvolakiin lisätään säännökset sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän kiellosta. Syrjintäkieltojen on tarkoitus estää ennen kaikkea sukupuolivähemmistöön kuuluvien syrjintää.

Lisäksi naisten ja miesten välisen tasa-arvon turvaavaan lakiin kirjataan, että mikäli naisten ja miesten välisille palkkaeroille ei löydy hyväksyttävää syytä, työnantajan on ryhdyttävä korjaaviin toimenpiteisiin.

Yhdenvertaisuuslain uudistuksen yhteydessä tasa-arvovaltuutetun, lapsiasiavaltuutetun ja yhdenvertaisuusvaltuutetun virat ja toimistot kootaan oikeusministeriön hallinnonalalle.

Vanhuksia pyritään hoitamaan kotona

Vammaistukia ja Kelan eläkkeitä korotetaan 0,4 prosenttia.

Laitoshoitoa pyritään vähentämään siten, että kunta on velvoitettu kartoittamaan iäkkäiden henkilöiden kotiin annettavien palvelujen avopalveluiden mahdollisuudet ennen pitkäaikaista laitoshoitoa.

Hoito ja huolenpito voidaan toteuttaa pitkäaikaisena laitoshoitona vain lääketieteellisillä tai asiakas- tai potilasturvallisuuteen liittyvillä perusteilla. Vanhusten hoidossa kokonaisuus voi aiheuttaa vanhusten koteihin suuntautuvien hälytyskäyntien lisääntymistä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.