Osan ajoneuvoverosta saa pistää omaan taskuunsa, kunhan tekee tämän 5 euroa maksavan ilmoituksen – jo 120 000 suomalaista hyödyntää

Poliisin uudet Mersu-maijat jo tien päällä 0:23
Poliisi on hankkimassa kymmeniä Mercedes-Benz Vito -mallisia partioautoja. Ensimmäiset ovat jo tien päällä.

Pelkästään maalis-huhtikuun taitteessa suomalaiset poistivat liikenteestä kymmeniä tuhansia autoja.

Hallituksen voimakkaat liikkumista rajoittavat toimenpiteet näkyvät liikennekäytöstä väliaikaisesti poistettujen ajoneuvojen määrän hurjana kasvuna.

Pelkästään viikolla 14. (30.3.–5.4.) liikennekäytöstä poistettiin Traficomin tuoreiden tietojen mukaan peräti yli 30 000 ajoneuvoa.

Hurja ero viime vuoteen

Vauhti on vain kiihtynyt, sillä jo maaliskuussa liikennekäytöstä poistettujen autojen määrä kohosi kolmanneksella helmikuun lukemiin verrattuna.

Määrällisesti talviteloille vedettyjen autojen osuus pompsahti maaliskuussa peräti 37 326 ajoneuvon verran ylöspäin. Kuun lopussa talviteloille oli Traficomin tilastojen mukaan vedetty Suomessa yhteensä 118 429 ajoneuvoa.

Ero viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna on paljon puhuva.

Maaliskuussa 2019 Traficom kirjasi 76 272 väliaikaisesti rekisteristä vedettyä ajoneuvoa. Tämä on yli 42 000 autoa vähemmän kuin kuluvan vuoden maaliskuussa.

Viime vuoden helmi-maaliskuun välillä ei myöskään ole havaittavissa kuluvan vuoden veroista hurjaa piikkiä. Tuolloin liikennekäytöstä poistettujen autojen määrä kasvoi maaliskuussa vain 7 500 autolla edelliskuuhun verrattuna.

Tämän perusteella näyttää siltä, että koronavirus on aiheuttanut autokansan massiivisen vetäytymisen tien päältä.

Taustalla liikkumisrajoitukset sekä etätyöt

Ajoneuvojen rekisteröintien seurannasta vastaava Traficomin päällikkö Anne-Mari Erkkilä arvioi koronaepidemian aiheuttamien rajoitusten vaikuttaneen poistojen määrään.

– Yleisellä tasolla voitaneen todeta, että kun liikkumista on rajoitettu ja vähennetty ja esimerkiksi etätöitä tehdään hyvin paljon, on ajoneuvojen tarve luonnollisesti vähentynyt, hän toteaa.

Auton voi nykykäytännön mukaan tilapäisesti poistaa liikenteestä. Tältä ajalta ei tarvitse maksaa ajoneuvoveroa.

Liikennekäytöstä poisto tulee voimaan heti. Poiston vaikutus ajoneuvon vakuutusmaksuun riippuu vakuutuksen luonteesta.

Luvattomasta liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisesta seuraa 1 000 euron lisävero.

Auton väliaikainen poistaminen maksaa viisi euroa.

Lue myös:

    Uusimmat