Osalla vanhuksista on vähintään yhtä hyvä muisti kuin viisikymppisillä – mikä superikääntyjiä yhdistää?

Ihmisen aivot pienenevät iän myötä. Uuden tutkimuksen perusteella on olemassa "superikääntyjiä", joiden aivot toimivat hieman eri tavalla ja joiden muisti on siten erinomainen vielä vanhemmallakin iällä. 

Northwesternin yliopistossa on huomattu aikaisemmissa tutkimuksissa, että joidenkin 80–90-vuotiaiden vanhusten episodinen muisti eli tapahtumamuisti toimii yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin 50–60-vuotiaiden muisti. He siis muistavat ongelmitta myös vuosien takaisia tapahtumia, toisin kuin vaikka Alzheimerin tautia sairastavat. 

Viime huhtikuussa Journal of the American Medical Association -julkaisussa (JAMA) esitelty tutkimus paljasti, että näiden ”SuperAgers” -ryhmään kuuluvien vanhusten aivot pienenevät vuosittain noin prosentilla, kun muilla samaan ikäryhmään kuuluvilla muutokset ovat yli kaksi prosenttia.

Aivojen koko siis muuttuu, kuten ikääntymiseen kuuluu, mutta huomattavasti hitaammalla tahdilla. Tutkimusta tehneen Amanda Cookin mukaan koulutus tai älykkyystaso eivät vaikuttaneet tuloksiin.

– Näyttäisi siltä, että tähän erityisryhmään kuuluvat vanhukset ovat sosiaalisesti aktiivisia, Cook on sanonut.

Tutkimukseen osallistui 36 henkilöä, joista 12:lla oli keskitason kognitiiviset kyvyt ja 24 määriteltiin superikääntyjiksi. Tutkittavien aivot kuvattiin 18 kuukauden välein, ja lisäksi heidän ajatteluaan ja muistiaan arvioitiin erilaisilla testeillä.

Superikääntyjän tittelin sai, jos esimerkiksi muisti 15 sanan listasta 20 minuutin kuluttua noin 11 sanaa. Keskimääräinen tulos niillä 80-vuotiailla ja vanhemmilla, joita ei määritelty superikääntyjiksi, oli kuusi sanaa.

Tutkimusryhmä toivoo voivansa myöhemmässä vaiheessa selvittää syyt havaituille eroille. Vielä ei ole tiedossa, onko esimerkiksi ruokavaliolla, liikunnalla, alkoholinkäytöllä tai tupakoinnilla vaikutusta.

Tutkijat toivovat selvittävänsä superikääntyjiä tutkimalla myös Alzheimeriin liittyviä mysteereitä ja hyvän ikääntymisen salaisuuksia. 

Lähteet: Live ScienceThe Huffington Post, Statnews, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat