Mainos

Osa Yhdysvaltojen pohjavesistä pilaantunut

Melkoinen osa Yhdysvaltojen pohjavesistä on ainakin jossain määrin saastunutta, ja myös jokien vesistä on löydetty runsaasti jäämiä torjunta-aineista ja lannoitteista.

Laajan tutkimuksen on tehnyt Yhdysvaltain sisäministeriön alainen tutkimuslaitos U.S. Geological Survey, tutkimuskohteena Yhdysvaltojen 20 tärkeimmän jokialtaan vesien tila. Tutkimusraportissa todettiin, että vesien pilaantuminen ei ole vielä välttämättä uhka väestön terveydelle eivätkä pitoisuudet ylitä kuin satunnaisesti terveysriskirajan. Saastepitoisuudet jokien vesissä, erityisesti korkeat nitriittipitoisuudet vaurioittavat paikoin jo
kuitenkin selvästi vesien ekosysteemiä: Ensimmäisiä oireita ovat hapen puute ja erilaisten levien liikakasvu. Nitriitit liukenevat vesiin maatalouden käyttämistä lannoitteista.

Saasteet leviävät pohjavesiinTutkimuksessa löydettiin torjunta-aineiden ja lannoitteiden jäämiä myös pohjavesistä. Valtaosa Yhdysvaltain maaseudulla sijaitsevista kotitalouksista ottaa talousvetensä omista kaivoista, ja tutkimuksessa todettiin, että puolessa kaivojen vesinäytteistä oli jälkiä kahdesta tai useammasta torjunta-aineesta. Paikoin löydettiin myös liian korkeita nitriittiarvoja.
Kaivot saavat vetensä lähellä maanpintaa sijaitsevasta pohjavedestä.

Tutkijat pelkäävätkin, että saasteet tihkuvat jo nyt syvemmällä sijaitseviin pohjavesialtaisiin, joista suuret asutusalueet saavat juomavetensä. Tällaisia tärkeitä pohjavesialueita on muun muassa Floridassa, Kentuckyssa ja Coloradossa.

Saasteongelmasta ei voi syyttää yksinomaan maataloutta, sillä vesialueet suurkaupunkien lähistöllä sisälsivät yllättävän paljon erilaisia jäämiä. Osa jäämistä tulee nurmikkoalueiden lannoitukseen ja myrkytykseen käytetyistä aineista. Tutkijat löysivät jokien pohjasta myös merkkejä aikaa sitten kielletystä DTT:stä sekä muista hyönteismyrkyistä, joiden käyttö on jo lopetettu.

Saasteiden terveysvaikutuksia ei tiedetäTutkijoiden mukaan juomavedestä löydetyt saastepitoisuudet eivät ole vielä terveysvaara, mutta toisaalta tutkijat myöntävät sen, että on vaikeaa tietää varmasti, millaisia ongelmia torjunta-ainejäämät ja muut kemikaalit aiheuttavat ihmisille. Monien hyönteistorjunta-aineiden ja lannoitteiden vaikutusta terveyteen ei ole tutkittu ja yleensäkin kaikenlaiset ohjearvot puuttuvat. Tilanteen tekee ongelmalliseksi sekin, että tutkijat eivät tiedä, miten yksittäiset vesistä löytyvät kemikaalit vaikuttavat joutuessaan kosketuksiin toisten kemikaalien kanssa ja miten nämä
erilaiset sekoitukset sitten vaikuttavat ihmisten terveyteen.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.