Osa tuomioistuimista lykkää jo oikeudenkäyntejä viruksen takia – päätökset perumisista tekevät yksittäiset tuomioistuimet

Räppäri Nikke Ankara on parhaillaan käräjillä epäillystä seksuaalirikoksesta – MTV paikalla, tästä on kyse 5:04
Video: Räppäri Nikke Ankara vastasi helmikuussa käräjillä epäillystä seksuaalirikoksesta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus ilmoitti viikonloppuna, että osa sen oikeuskäsittelyistä lykkääntyy koronaviruksen takia.

Sen jälkeen useat muutkin tuomioistuimet ovat ilmoittaneet mahdollisista muutoksista oikeuskäsittelyihin ja tähdentäneet, ettei oikeuslaitoksen tiloihin ole syytä tulla sairaana tai ulkomailla oltuaan.

Poikkeustoimien taustalla vaikuttavat tuomioistuinhenkilöstön tai tuomioistuimen asiakkaiden, avustajien tai esimerkiksi syyttäjien mahdolliset sairastumiset ja viruksen leviämisen estäminen.

Tuomioistuinvirasto ohjeisti jo perjantaina, että tarpeen vaatiessa tuomioistuinten toiminnassa keskitytään vain tärkeimpien asioiden hoitamiseen. Virasto ohjeistaa lykkäämään oikeudenkäyntejä silloin, kun on syytä epäillä, että istunnon pitäminen lisäisi epidemian leviämisriskiä.

Viraston ylijohtaja Riku Jaakkola kertoo STT:lle, ettei ohjeistus ole tuomareita sitova, sillä tuomioistuimet ovat itsenäisiä ja riippumattomia.

– Linjaukset tehdään tuomioistuimissa itse. Viime kädessä asiaa käsittelevät tuomarit tekevät päätökset. Tilanne tulee aiheuttamaan joka tapauksessa sen, että kaikkia asioita ei voida käsitellä tavalliseen tapaan, Jaakkola sanoo.

Yritysten konkurssit käsiteltävä nopeasti

Ohjeen julkisessa versiossa listataan ne asiat, jotka menevät muiden ohi. Niitä ovat esimerkiksi tutkintavankeudessa oikeuskäsittelyä odottavien epäiltyjen rikosjutut, yritysten konkurssit ja velkasaneerausasiat – käytännössä kaikki laissa erikseen kiireelliseksi määrätyt asiat.

– Pakkokeinoasiat, ulkomaalaisen säilöön ottamista koskevat asiat, luovuttamista koskevat asiat, lasten huolto- ja tapaamista ja niiden täytäntöönpanoa koskevat riidat, edunvalvontaa koskevat mahdollisesti kiireelliset asiat, lähestymiskieltoasiat, rikosasiat, joissa vanhentuminen on lähellä, ohjeistuksessa luetellaan priorisoitavia asioita.

Ohjeistus koskee käräjä- ja hovioikeuksien lisäksi myös hallinto-oikeuksia. Hallinto-oikeuksiin voi valittaa viranomaispäätöksistä, ja niissä kiireellisiä ovat esimerkiksi lastensuojeluvalitukset, tartuntatautilain mukaiset asiat, ulkomaalaisasiat, valitukset huostaanotosta ja lasten kiireelliset sijoitukset, sekä pakkohoitovalitukset.

Virasto suosittaa tuomioistuimia myös järjestämään istuntoja mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksin.

Lue myös:

    Uusimmat