Osa on jo parantunut koronasta – MTV:n saamien tietojen mukaan yksikään sairastunut ei ole HUS:n tehohoidossa

yksikään sairastunut ei ole HUS:n tehohoidossa – tehohoidon tarve voi kasvaa tartuntamäärien noustessa 0:56

Suomessa on todettu kaikkiaan ainakin 240 koronavirustartuntaa, joista suurin osa on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella.

MTV Uutiset tavoitti HUSin infektiosairauksien ylilääkärin Asko Järvisen, joka kommentoi HUS:n tämänhetkistä koronavirustilannetta.

Kuinka monta koronavirukseen sairastunutta on tällä hetkellä tehohoidossa?

– Toistaiseksi ei yhtään, Asko Järvinen toteaa.

"Luotettavan tiedon kerääminen on haaste"

Helsingin terveysasemien johtaja Timo Lukkarinen kertoi Twitterissä eilen, että kahdeksan suomalaista on parantunut koronaviruksesta.

HUS ei ole julkaissut lukuja parantuneista.

– Emme ole julkaisseet tietoa parantuneiden määrästä, koska luotettavan tiedon kerääminen on haaste. Kotihoidossa olevat henkilöt katsotaan parantuneiksi yhden oireettoman päivän jälkeen ja tällaisia henkilöitä on, Järvinen kertoo.

Oireeton tartuttaa vain harvoin

HUSin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen muistuttaa, että vain harva oireettomista koronavirustartunnan saaneista levittää tautia.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan tartuttaminen päivä ennen oireiden alkamista on mahdollista, mutta todennäköisyys on pieni. Koronavirus tarttuu ennen kaikkea pisaratartuntana ja vasta kun henkilö yskii, aivastelee ja pärskii, hän on tartuttavampi, Järvinen sanoo.

"Testauskapasiteetti on saatu riittämään"

Vaikka koronavirustartuntoja on raportoitu ainakin 240, niin todellinen tartuntojen määrä voi olla suurempi, sillä kaikkia epäiltyjä ei enää testata.

– HUSissa testauskapasiteetti on saatu riittämään, kun arvioidaan näytteenottokriteerit tarkasti ja pyritään kohdentamaan ne henkilöihin, joilla tartunnan todennäköisyys on suurin ja riskiryhmiin, joilla tauti voi olla vakava. Kapasiteettia on lisätty ja pyritään jatkossakin lisäämään, Järvinen kertoo.

Tartuntaketjujen selvittämisestä ei ole kuitenkaan luovuttu.

– Strategia on pyrkiä tasoittamaan epidemian huippua. Tämän vuoksi tartuntaketjua edelleen selvitetään ja pyritään rajaamaan. Strategiana on myös turvata terveydenhuollon henkilökunnan riittävyys ja työturvallisuus ja tartuntojen ehkäiseminen sairaaloissa ja hoitolaitoksissa, Järvinen selvittää.

Järvisen mukaan toimintakeinoja ei keksitä tyhjästä, vaan HUS noudattaa vuosien ajan laadittuja epidemiasuunnitelmia.

– Nyt sovellamme näitä suunnitelmia vallitsevaan tilanteeseen, Järvinen sanoo.

Merkittävä osa sairastuu

Asko Järvinen muistuttaa, että vaikka hänen mukaansa merkittävä osa suomalaisista tulee saamaan koronaviruksen, niin noin neljä viidestä tartunnan saaneista tulee sairastamaan taudin lievänä.

– Jonkin verran kiireetöntä hoitoa jouduttaneen siirtämään. Tarkat yksityiskohdat määräytyvät tilanteen mukaan, Järvinen kertoo.

On myös spekuloitu, koulutetaanko hammaslääkärit pikatahtia auttamaan terveydenhuollon perustehtävissä.

– Hammaslääkäreiden suhteen ei ole olemassa suunnitelmia. HUSin palveluksessa hammaslääkäreitä on hyvin rajallinen määrä, Järvinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat