Osa kansasta saa huoahtaa takatalven iskiessä – Suomeen jo kantautunut siitepöly hiipuu pois

Video ei allergikoille: helikopteri pöläytti hurjan siitepölypilven 0:52
Video ei allergikoille: helikopteri pöläytti hurjan siitepölypilven

Leppä kukkii Suomessa laajalla alueella runsaasti, ilmenee Turun yliopiston siitepölykartasta. Voimakkainta lepän kukinta on eteläisessä Suomessa ja maan itäosassa aina Kajaanin korkeudelle saakka.

Kohtalaista tai vähäistä kukintaa on muuallakin maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta.

Turun yliopiston ennusteen mukaan myös pähkinäpensas kukkii etelässä, lisäksi Kaakkois-Suomeen voi kaukokulkeutua koivun siitepölyä.

Lepän kukinta on vuodenajalle tyypillistä. Leppäpuut aloittavat kukintansa Etelä-Suomessa usein jo maaliskuussa.

Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa kertoo, että siitepölykevät on yllättänyt osan tänäkin vuonna. Tämä näkyy liittoon saapuvina yhteydenottoina.

– Koivuallergia on se, joka suomalaisia yleisimmin pärskityttää. Mutta suurin osa koivuallergikoista saa myös lepästä oireita, Vuorenmaa sanoo.

Luonnonvarakeskus Luke ennustaa koivun ja lepän kukkivan Suomessa runsaasti tänä vuonna. Tämä on seurausta viime vuoden lämpimästä säästä, joka edisti kukka-aiheiden muodostumista.

Koivun kukinta alkaa yleensä huhti–toukokuun vaihteessa.

– Jos koivukaudesta tulee runsas, voi myös altistuminen olla niin runsasta, että aiemmin oireilemattomatkin saattavat herkistyä ja saada siitepölyallergian, Vuorenmaa sanoo.

Luken mukaan jo ennen koivun kukintaa huomattavia määriä koivun siitepölyä voi levitä Suomeen kaukokulkeutumana etelänpuoleisten ilmavirtausten mukana.

Pohjoistuuli hillinnee kaukokulkeutumista

Koivupuiden siitepölylle allergisille on luvassa hetkellinen helpotus, kun alkuviikolla ilmassa olevan siitepölyn määrä vähenee sateiden vaikutuksesta.

– Maan etelä- ja keskiosien yli itään liikkuu hyvin hidasliikkeinen matalapaine, johon liittyvät sateet puhdistavat ilmaa, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Antti Kokko kertoo.

Kokon mukaan sää poutaantuu torstaista alkaen, mutta viiteen lämpöasteeseen yltäminen voi olla tiukassa arkiviikon lopulla. Tämä voi hillitä lehtipuiden kukintaa.

Seuraava viikonloppu näyttää jälleen lämpimämmältä, mikä viimeistään herättänee luonnon kukoistamaan.

– Omista puista saatava siitepölyn määrä lähtee taas nousuun, Kokko arvelee.

Sen sijaan sääolot voivat hillitä etelästä Suomeen kulkeutuvaa siitepölyä. Alkuviikosta sade hillitsee kaukokulkeutumista ja loppuviikosta tuulet näyttävät puhaltavan pohjoisesta. 

Lue myös:

    Uusimmat