Takatalvi on totta eteläisintä Suomea myöten – luvassa jopa puolen metrin lumikertymiä ja 20 asteen yöpakkasia

Kevät ottaa tylyn takapakin talveen heti viikon alusta. Forecan meteorologi Markus Mäntykannas huomauttaa paikoin jopa lähes puolen metrin lumikertymistä.

Etelä-Suomen ylle saapuu jo tänään sunnuntaina matalapaine, jonka jälkipuolella Jäämereltä saapuu hyytävää ilmaa. Viikon puoliväliin mennessä sateet tulevat lumena aivan eteläisessäkin Suomessa.

– Maan keskivaiheilla lumi- ja räntäsade voi jatkua maanantaiyöstä keskiviikkoiltaan saakka, jolloin joillakin alueilla lumikertymä voi kolmen vuorokauden aikana kasvaa yli 30 senttiin. En pidä täysin mahdottomana, että jossain kohtaa lunta kertyisi paikoin liki puolen metrin verran, Mäntykannas kertoo Forecan sivuilla.

Etelä-Suomessa lumikertymät jäävät kuitenkin huomattavasti Suomen keskiosia pienemmäksi.,

Sähkökatkoja tykkylumesta

Mäntykannas varoittaa, että lumisade painaa erityisesti puiden oksia, joten luvassa voi olla sähkökatkoja Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella.

Kun sateet ja matalapaine väistyvät viimeistään torstaina, kevät ei suinkaan palaa. Yöt kylmenevät selvästi – maan etelä- ja keskiosissa pakkasta voi olla 10–15, pohjoisessa jopa 20. Päivisin päästään sentään plussalle.

Mutta sitten, sitten helpottaa jälleen. Pitkän ennusteen mukaan kevättunnelmiin palataan seuraavalla viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat