Orpo moittii hallituksen taloudenpitoa ja vaatii kovia toimia työllisyyden lisäämiseksi: ”Olemme sellaisessa tilanteessa, että helpot keinot on käytetty”

3:44

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus sisältää ensi vuodelle muun muassa sosiaalietuuksien korotuksia ja haittaverojen kiristyksiä. Kokoomuksen riveistä sataa kritiikkiä ehdotukselle. Petteri Orpo kertoi MTV Uutisten lähetyksessä toivovansa kovempia toimia työllisyyden edistämiseksi.

– Tarvitsemme sellaisia rakenteellisia uudistuksia, että yritykset uskaltavat työllistää ihmisiä ja että ihmiset uskaltavat ottaa työtä vastaan.

Konkreettisena keinona tässä voisi Orpon mukaan olla ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen.

– Se pitäisi porrastaa niin, että korvaus olisi alussa korkeampi ja lähtisi siitä laskemaan. Rahamäärä kuitenkin pysyisi samana, mutta se kannustaisi hakemaan nopeasti työtä.

– Tarvitsemme sosiaaliturvajärjestelmään uudistamista. Työtä kannattaa aina ottaa vastaan. Myös perhevapaauudistusta tarvittaisiin.

Orpo oli edellisen hallituksen valtiovarainministeri ja tuolloin hallitukselta jäi suunniteltuja työllisyystoimia toteuttamatta muun muassa työmarkkinaosapuolten vastustuksen takia.

– Minusta tuntuu, että ilmapiiri on nyt vähintään yhtä haastava. Hallitus on linjannut, että se ei ole valmis kovempiin toimiin. Työmarkkinajärjestöt ovat myös rajanneet pois kovempia toimia. Olemme sellaisessa tilanteessa, että helpot keinot on käytetty.

Orpo soimaa hallitusta taloudenpidosta.

– Minusta huonoa taloudenpitoa on se, että hallitus jo nyt, kun ollaan laskevassa talouden suhdanteessa, lisää miljardi euroa pysyviin menoihin, ennen kuin on tietoakaan työllisyystoimista. Tällainen voi johtaa erittäin kovaan velkaantumiseen.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja