SDP moittii hallituksen aikuiskoulutustuen poistamisaikeita – "Leikkaus suoraan pienipalkkaisilta naisaloilta"

SDP moittii pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen aikeita poistaa aikuiskoulutustuki.

Asia nousi esille SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla, missä ryhmä ruoti Orpon hallituksen talouspoliittisia linjauksia ja SDP:n terveisiä hallituksen budjettivalmisteluun.

SDP:n valtiovarainvaliokuntaryhmää vetävän Joona Räsäsen mukaan aikuiskoulutustuen leikkaaminen on "hölmöläisten hommaa".

–  Kun mietitään Suomen kasvuedellytyksiä pidemmällä aikavälillä, niin keskeisintä on nimenomaan inhimillisen pääoman nousu ja panostukset ihmiseen. Aikuiskoulutustuen leikkaus on juuri päinvastainen toimenpide, Räsänen painotti eduskuntaryhmän tiedotustilaisuudessa.

–  Tässä tilanteessa, missä jokaisella alalla on oikeastaan pula osaavasta työvoimasta, ei mitään sellaista keinoa kannata haudata, jolla pystyttäisiin helpottamaan esimerkiksi ihmisten alanvaihtoa, missä aikuiskoulutustuki on todistetusti toiminut hyvin, Räsänen jatkoi.

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Piritta Rantanen muistutti, että leikkaus kohdistuu etenkin naisiin, sillä 76 prosenttia aikuiskoulutustuen saajista on ollut naisia.

Erityisesti sitä ovat käyttäneet Rantasen mukaan lähihoitajat, sairaanhoitajat, sosiaalityöntekijät ja varhaiskasvatuksen työntekijät.

–  Tämä on leikkaus suoraan pienipalkkaisilta naisaloilta, Rantanen painotti.

Suhdannenäkymät huolestuttavat

SDP:n eduskuntaryhmässä kannettiin huolta myös talouden heikoista suhdannenäkymistä ja Suomea uhkaavasta taantumasta.

Ryhmä patisti hallitusta toimiin muun muassa asuntorakentamisen romahduksen torjumiseksi. Eduskuntaryhmän mukaan asuntorakentamista voitaisiin kiihdyttää valtion tukemalla asuntotuotannolla.

Ryhmä peräänkuulutti myös suhdanneluontoista ja määräaikaista tukea energiatehokkaaseen korjausrakentamiseen.

–  Nyt kun hallitus on kesän aikana sotkeutunut omiin kengännauhoihinsa ja juuttunut rasismikeskusteluun, olisi ehkä syytä, että hallituksessakin lähdettäisiin vähän ronskimmilla otteilla kiinnittämään huomiota talouteen, Räsänen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat