Orpo sanoo MTV:lle seisovansa verokevennysten takana talouskurimuksesta huolimatta: "Silloin kodeissakin voidaan paremmin"

Orpo seisoo verokevennysten takana talouskurimuksesta huolimatta: ”Silloin kodeissakin voidaan paremmin” 3:13
Näin Orpo kommentoi lupaamiaan verokevennyksiä Seitsemän uutisissa.

Hallitusneuvotteluja vetävän kokoomuksen Petteri Orpon mukaan taloustilanne on huonompi kuin mitä hän oli ajatellut. Orpo painottaa, että suomalaiset on nyt saatava töihin.

Orpo sanoi aiemmin tänään tiedotustilaisuudessa, että rahaa tarvitaan lisää muun muassa vanhuspalveluihin ja koulutukseen.

– Jos se kehittyy noin, voidaan heittää hyvästit hyvinvointiyhteiskunnalle.

Orpo on peräänkuuluttanut korkean työllisyyden merkitystä, jotta valtiontalous saadaan tasapainoon. Hän ilmaisi MTV:lle Seitsemän uutisissa huolensa siitä, että kasvutoimien kanssa ollaan "aikapäiviä" myöhässä. Konkreettisiin toimiin on ryhdyttävä viipymättä, kun hallitus on saatu kasaan.

– Pyrimme tekemään ohjelman, jossa on selkeät askelmerkit siihen, mitä kasvutoimia alamme välittömästi tekemään, jotta saamme ihmiset töihin.

Konkreettisista kasvutoimista kysyttäessä Orpo mainitsi, että rakenteellinen kulttuurimuutos on saatava työn vastaanottamisen kannattavuuteen.

– Työllisyys on paras keino siihen, että saadaan valtiontalous ja kotien talous tasapainoon. Jos ihmisillä on työtä sosiaaliturvan sijaan, silloin kodeissakin voidaan paremmin.

Hän täsmensi, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaaminen ja työnantajien paikallisen sopimisen edistäminen ovat muun muassa tapoja, joiden toteuttamiseen nyt haetaan malleja.

Säästötoimien yksityiskohtiin Orpo ei halua vielä mennä.

– Se on kuitenkin vaikein työ täällä.

Ennen eduskuntavaaleja Orpo väläytteli miljardiluokan verokevennyksiä. Nyt kun taloustilanne on vielä tajuttuakin huonompi, onko niihin enää varaa?

– Edelleekin olen sitä mieltä, että paras keino auttaa ihmisiä pärjäämään arjessa ja eri kustannuksissa on se, että työstä ja eläkkeestä jäisi hieman enemmän käteen.

Kokoomuksen julkilausuttu tavoite on kasata kuuden miljardin budjettitasapainotus. Helsingin Sanomien tietojen mukaan työllisyystoimilla yritetään kuitata kokonaisuudesta jopa 2 miljardia euroa.

Lue myös:

    Uusimmat