Mainos

Orpo kriisimekanismin kannalla EU:n vastuunjaossa: "Pysyvät kiintiöt mahdottomia"

3:24

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei usko, että EU-komission esittelemä pysyvien kiintiöiden malli turvapaikanhakijoiden jakamisesta jäsenmaiden kesken voisi tulla kysymykseen.

– Minusta meidän pitää harkita vaihtoehtoa, jossa mietittäisiin kriisiaikaan tulevaa kiintiötä tai jakomekanismia. Me olemme EU:n ja Schengenin rajamaa ja myös me voimme olla suuren muuttoliikkeen kohdemaa. Palvelisi myös Suomen intressiä, että olisi tällainen kriisimekanismi olemassa, mutta pysyvä kriisimekanismi tuntuu aika mahdottomalta itseasiassa, Orpo sanoo MTV Uutisille.

EU:n on määrä päättää uudesta tasaisemmasta taakanjakomallista vielä kevään aikana. Orpo sanoo olevansa tyytyväinen, että komission esityksissä mietitään koko turvapaikkapolitiikan kehittämistä.

– Maahanmuuttokriisi on opettanut meille sen, että turvapaikkajärjestelmä ja maahanmuuttopolitiikka eivät toimi tällä hetkellä ja se vaatii laajalta pohjalta toimintatapojen ja lainsäädännönkin muutoksia eurooppalaiseen järjestelmään, Orpo sanoo.

Kiintiöihin pohjautuvat mallit aiheuttavat varmasti erimielisyyksiä jäsenmaiden keskuudessa. Myös Orpo uskoo, että päätöksenteosta tulee vaikeaa. Hänen mukaansa vastuunjakomallin tulee olla sellainen, että se ei jätä ketään vapaamatkustajaksi.

– Esimerkiksi nykyisin Itä-Euroopan maat loistavat poissaolollaan kaikesta vastuunkannosta, ja ei se ole mahdollista. Meidän täytyy löytää sellainen systeemi, johon kaikki sitoutuvat ja kaikki hoitavat omat velvoitteensa, Orpo päättää. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.