Suomi hyväksyy turvapaikanhakijakiintiöt kriisitilanteissa

Suomi hyväksyy Dublin-sopimuksen uudistamisen siten, että turvapaikanhakijoita voidaan siirtää kriisitilanteissa EU-maasta toiseen. Hallitusohjelman mukaan siirtojen pitää olla vapaaehtoisia.

EU:n komissio on esittänyt kaksi vaihtoehtoa Dublin-sopimuksen uudistamiseen. Molemmat sisältävät ajatuksen turvapaikanhakijoiden siirroista maakohtaisin kiintiöin. Tällä pyritään jakamaan vastuuta tasaisemmin EU-maiden kesken. Suomi ei hyväksy sitä, että komissio saisi päättää siirtojen käynnistämisestä.

Hallitus linjasi kantansa EU:n turvapaikkapolitiikan uudistamiseen alkuviikosta. EU-maiden sisäministerit keskustelevat aiheesta huomenna Luxemburgissa. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

Orpo toteaa tiedotteessaan, että nykyjärjestelmä ei toimi.

– Suomen kannalta olisi hyvä, että sisäisten siirtojen järjestelmä voitaisiin ottaa käyttöön kriisitilanteessa, kun tulijamäärät vaarantavat Dublinin soveltamisen jäsenmaassa ja aiheuttavat vakavaa häiriötä koko EU:lle. Kaikkien jäsenvaltioiden tulisi osallistua sisäisiin siirtoihin.

Kreikan ja Italian painetta helpottavista väliaikaisista kiintiöistä on jo sovittu, mutta niiden toimeenpano on ollut hidasta. Kiintiöiden hyväksyminen on ollut Suomessa vaikeaa etenkin perussuomalaisille. Hallitus äänesti tyhjää, kun asiasta syksyllä päätettiin. 

Vapaaehtoisia vai pakollisia?

Jos uudesta kiintiömekanismista joudutaan äänestämään, Suomi on jälleen tukalassa tilanteessa. Hallitus on tulkinnut, että kiintiöt ovat vapaaehtoisia, jos EU-maat saavat sovittua niistä yksimielisesti. Jos äänestykseen joudutaan, kiintiöistä tulee väistämättä pakollisia, koska myös vastaan äänestävien maiden on pantava ne toimeen.

Joukko itäisen Keski-Euroopan maita äänesti väliaikaisia kiintiöitä vastaan. Unkari ja Slovakia ovat vieneet päätöksen EU-tuomioistuimeen.

Uutta äänestystä ei ole lähitulevaisuudessa näköpiirissä, sillä komissio ei ole vielä edes laatinut virallista lakiesitystä Dublin-sopimuksen uudistamisesta. Sen on tarkoitus valmistua kesään mennessä EU-maiden käymän keskustelun pohjalta.

Nykyisen Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikkahakemuksesta vastaa maa, johon tulija ensin saapuu. Hallituksen mukaan tästä periaatteesta ei pidä luopua. Kuormittuneesta maasta voitaisiin kuitenkin kriisitilanteessa siirtää turvapaikanhakijoita muihin EU-maihin.

Lue myös:

    Uusimmat