Orpo kiri Kataisen kiinni ja hätätilahallitus häämöttää: "Ei tunnu missään"

Petteri Orpon (kok.) urakka uuden hallituksen muodostamiseksi venähtää tämän päivän jälkeen lähihistorian pisimmäksi.

Eduskuntavaaleista tulee tänään kuluneeksi 66 päivää. Kyseessä on sama aika, jossa Jyrki Kataisen (kok.) johtama hallitus aloitti toimintansa vuonna 2011.

Jos hallitus ei vaihdu viimeistään tällä viikolla, kyseessä on toiseksi pisin prosessi sitten sotien. Lauantaina vaaleista tulee kuluneeksi 69 päivää, jolloin Orpo saavuttaa niin kutsutun hätätilahallituksen, joka muodostettiin öljykriisin varjossa 1970-luvulla.

Martti Miettusen (kesk.) johtaman hallituksen pakotti kasaan silloinen presidentti Urho Kekkonen (kesk.) kahden kuukauden yrittämisen jälkeen. Kekkonen nimitti hallitusta "kansallisen hätätilan hallitukseksi". Nimityksen taustalla oli vaikea taloustilanne ja ennen kaikkea työttömyyden nousu.

Toisen maailmansodan jälkeen pisin aika uuden hallituksen muodostamiseksi on nähty vuonna 1951, jolloin Kekkosen kolmannen hallituksen muodostus vei 79 päivää vaaleista. Tänä vuonna kyseinen etappi tulisi vastaan 20. kesäkuuta.

Neuvotteluaika pidentynyt

Hallitusneuvottelut ovat olleet harvinaisen pitkät, ja niitä käydään nyt kuudetta viikkoa.

Orpo on kommentoinut neuvotteluiden kestoa sanomalla, ettei kyseessä ole nopeuskilpailu.

–  Ei niin sanotusti tunnu missään, vaikka menee hetki, kunhan tulee valmista, hän sanoi maanantaina.

Orpon mukaan vaadittava aika kertoo käsiteltävän tilanteen vaikeudesta.

Hän pyrkii muodostamaan hallituksen juhannukseen mennessä, vaikka tavoitteli aiemmin valmistumista jo kesäkuun alkupuolella. Orpo sanoi eilen tiistaina toivovansa, että hallitusohjelma olisi valmis ensi viikolla.

Hallituksen muodostamiseen kuuluu myös muita vaiheita kuin varsinaiset neuvottelut. Neuvotteluita edeltää esimerkiksi uuden eduskunnan järjestäytyminen, ja niitä seuraa hallituksen virallinen nimittäminen.

Orpo ohitti jo aiemmin Antti Rinteen (sd.) ja Juha Sipilän käyttämän ajan. 1990- ja 2000-luvuilla hallituksen syntyyn kului keskimäärin kuukausi.

Uudistetun perustuslain ennätys

Vertailu pitkälle historiaan on vaikeaa, koska Suomen poliittinen järjestelmä ja sen käytänteet ovat muuttuneet aikojen saatossa.

Itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä useat hallitukset eivät välttämättä eronneet eduskuntavaalien yhteydessä, kuten nykyisin on totuttu. Tämä saattoi pidentää vaalien ja seuraavan hallituksen aloittamisen välisen ajan jopa vuosien mittaiseksi.

Viime vuosikymmeninä pääministerin valtaa on korostettu presidentin kustannuksella. Orpon urakka on pisin uuden perustuslain aikana, joka astui voimaan vuonna 2000. Sen aikana uuden hallituksen muodostaminen vaaleista alkaen on kestänyt keskimäärin 45 päivää.

Vertailussa eivät ole mukana sellaiset hallitukset, jotka ovat vaihtuneet pääministerin eron myötä mutta jatkaneet samalla pohjalla tai ohjelmalla, kuten Alexander Stubbin (kok.) ja Sanna Marinin (sd.) johtamat hallitukset.

Uutta hallitusta neuvottelevat kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit.

Lue myös:

    Uusimmat