Katso lista: Tässä ovat kokoomuksen ja perussuomalaisten tulevat ministerit

Riikka Purra astui median eteen kertomaan perussuomalaisten ministerivalinnoista 7:35
Katso videolta koko anti perussuomalaisten tiedotustilaisuudesta!

Kokoomus ja perussuomalaiset paljastivat tänään tulevat valintansa ministereiksi.

Kokoomuksen ministerivalinnat hallitukseen ovat: 

Pääministeri: Petteri Orpo Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo on eduskunnan puhemies. Kansanedustajaksi hänet valittiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Orpo on toiminut aiemmin valtiovarainministerinä (2016-2019), sisäministerinä (2015-2016) ja maa- ja metsätalousministerinä (2014-2105).

Kunta- ja alueministeri: Anna-Kaisa Ikonen Pirkanmaan vaalipiiristä. Ikonen on kokoomuksen kansanedustaja ja varapuheenjohtaja. Ikonen on ollut Tampereen pormestari. Hän on toiminut kansanedustajana myös vuosina 2019-2021.

Ulkoministeri: Elina Valtonen Helsingin vaalipiiristä. Valtonen on kokoomuksen varapuheenjohtaja. Hän on ollut kansanedustaja vuodesta 2014.

Puolustusministeri: Antti Häkkänen Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Häkkänen on kolmannen kauden kansanedustaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja. Hän on toiminut oikeusministerinä vuosina 2017-2019.

Sosiaaliturvaministeri: Sanni Grahn-Laasonen Hämeen vaalipiiristä. Grahn-Laasonen on ollut kansanedustaja vuodesta 2011. Hän on ollut opetusministeri (2017-2019), opetus- ja kulttuuriministeri (2015-2017) ja ympäristöministeri (2014-2015).

Työministeri: Arto Satonen Pirkanmaan vaalipiiristä (2 vuotta) ja Matias Marttinen Satakunnan vaalipiiristä (2 vuotta). Satonen on ollut kansanedustaja vuodesta 2003. Marttinen on toisen kauden kansanedustaja.

Tiede- ja kulttuuriministeri: Sari Multala Uudenmaan vaalipiiristä (2 vuotta) ja Mari-Leena Talvitie Oulun vaalipiiristä (2 vuotta). Multala ja Talvitie ovat kolmannen kauden kansanedustajia.

Ilmasto- ja ympäristöministeri: Kai Mykkänen Uudenmaan vaalipiiristä. Mykkänen on johtanut kokoomuksen eduskuntaryhmää vuodesta 2019. Hän on kolmannen kauden kansanedustaja. Mykkänen on toiminut sisäministerinä (2018-2019) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä (2016-2018).

Kokoomus kertoi ministerivalinnoistaan 4:04

Katso yllä olevalta videolta, miten kokoomuksen Orpo perustelee jokaista ministerivalintaa.

Perussuomalaisten ministerivalinnat hallitukseen ovat:

Valtiovarainministeri: Riikka Purra Uudenmaan vaalipiiristä. Perussuomalaisten puheenjohtajasta tulee odotetusti seuraava valtiovarainministeri, sillä tehtävä kuuluu perinteisesti toiseksi suurimman hallituspuolueen puheenjohtajalle. 

Ennen nousuaan Arkadianmäelle Purra työskenteli poliittisena suunnittelijana perussuomalaisten puoluetoimistolla ja Laura Huhtasaaren kampanjapäällikkönä presidentinvaalissa 2018. Kun Purra valittiin kevään vaaleissa toiselle kaudelle kansanedustajana, hän oli koko maan äänikuningatar runsaalla 42 000 äänellä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri: Ville Tavio. Viime vaalikaudella Taviojohti puolueen eduskuntaryhmää ja toimi myös ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä. Tänä keväänä Tavio valittiin kolmannelle kaudelleen eduskuntaan 15 000 äänellä. 

Sosiaali- ja terveysministeri: Kaisa Juuso. Toisen kauden kansanedustaja Lapin Torniosta istui viime vaalikaudella eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Oikeusministeri: Leena Meri.  Meri johti viime vaalikaudella eduskunnan lakivaliokuntaa ja on puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja. Meri on kolmannen kauden kansanedustaja ja koulutukseltaan oikeustieteen maisteri Helsingin yliopistosta. Hän myös johti perussuomalaisten eduskuntaryhmää ennen Taviota. 

Sisäministeri: Mari Rantanen. Helsinkiläisellä Rantasella on omakohtaista taustaa poliisista. Ennen poliisiksi kouluttautumistaan hän työskenteli ensi- ja sairaanhoitajana. Rantanen korvasi puoluetta johtavan Riikka Purran eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana viime vaalien alla. Rantanen on toisen kauden kansanedustaja.

Liikenne- ja viestintäministeri: Lulu Ranne. Ranne on toisen kauden kansanedustaja. Paikkansa yli 10 000 äänellä uusinut 51-vuotias diplomi-insinööri oli Hämeen vaalipiirin selvä ääniharava keväällä.

Elinkeinoministeri: Tehtävän jakavat kahden vuoden kausissa Vilhelm Junnila ja Sakari Puisto. Junnila avusti perussuomalaisten kansanedustajia kahdella kaudella ennen kuin hänet itsensä äänestettiin Arkadianmäelle vuonna 2019.
Kahden vuoden päästä ministerin paikalle siirtyvä Puisto aloittaa niin ikään toista kautta kansanedustajana. Puisto pyrki perussuomalaisten johtoon Jussi Halla-ahon jälkeen, mutta Purra voitti äänestyksen selvästi. 

Lisäksi perussuomalaiset esittää eduskunnan puhemieheksi puolueen entistä puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa. Eduskunnan puhemiehen tehtävä on perinteisesti toiseksi suurimman hallituspuolueen jyvitys.

Kristillisdemokraatit paljasti oman ministerivalintansa jo lauantaina. Puolueen puheenjohtajasta Sari Essayahista on tulossa maa- ja metsätalousministeri.

RPK:n ministerivalinnoista kerrotaan maanantaina. 

Lue myös:

    Uusimmat