Orpo ohittaa Rinteen rajapyykin Säätytalossa: 4 vuotta sitten hallitus kasattiin tässä ajassa

Hallitusneuvottelut jämähtivät ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksiin, ratkaisuun pyritään perjantaihin mennessä 2:02
Hallitusneuvottelut jämähtivät ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksiin, ratkaisuun pyritään perjantaihin mennessä.

Hallituksen muodostaminen on tänään saavutettavan rajapyykin myötä kestänyt pidempään kuin neljä vuotta sitten.

Eduskuntavaaleista tulee tänään kuluneeksi 53 päivää. Tässä ajassa Antti Rinteen (sd.) johtama hallitus aloitti toimintansa neljä vuotta sitten.

Säätytalossa Helsingissä hallitusneuvotteluita johtava Petteri Orpo (kok.) on sanonut pyrkivänsä siihen, että hänen johtamansa hallitus voisi aloittaa toimintansa kesäkuun alussa tai viimeistään juhannuksena.

Orpon mukaan neuvotteluissa eletään nyt kohtalon aikoja. Neuvotteluissa käsitellään tällä viikolla maahanmuutto- ja ilmastokysymyksiä, joiden on jo ennakkoon arvioitu hiertävän eri osapuolien välillä.

Hallituksen muodostamisen kestossa huomioidaan myös muita vaiheita kuin varsinaiset neuvottelut. Neuvotteluita edeltää esimerkiksi uuden eduskunnan järjestäytyminen, kun taas hallitusohjelman julkaisun jälkeen tapahtuu vielä hallituksen virallinen vaihtuminen.

Itse hallitusneuvotteluita käydään nyt neljättä viikkoa. Uutta hallitusta Säätytalossa ja sen lähiympäristössä neuvottelevat nyt kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit.

Orpoa ja mahdollisesti myös muita puolueiden puheenjohtajia odotetaan kommentoimaan neuvotteluiden etenemistä päivän aluksi.

Onko maahanmuutto- ja ilmastokiistoja saatu ratkottua Säätytalolla? Petteri Orpo kommentoi 4:28
Onko maahanmuutto- ja ilmastokiistoja saatu ratkottua Säätytalolla? Petteri Orpo kommentoi.

Sipilän tahti meni jo

Vielä nykyistä pidempään hallituksen muodostaminen on Suomen lähihistoriassa kestänyt Jyrki Kataisella (kok.) vuonna 2011. Kataisen hallitus aloitti toimintansa 66 päivää eduskuntavaalien jälkeen. Se olisi tänä vuonna 7. kesäkuuta eli noin kahden viikon kuluttua.

Kataisen johtamat neuvottelut muistetaan erityisen vaikeina. Hallitusneuvotteluissa nähtiin dramatiikkaa, kun SDP ja vasemmistoliitto marssivat ulos neuvotteluista 45. päivän kohdalla. Katainen kuitenkin sai eduskuntaryhmiltä valtuuden jatkaa hallituksen muodostamista. Kataisenkin hallitus syntyi lopulta pohjalta, jolla neuvottelut oli aloitettu.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus puolestaan aloitti toimintansa 40 päivää vaalien jälkeen. Kyseinen haamuraja ohitettiin tällä kertaa parisen viikkoa sitten.

Hallituksen muodostamisen vaatima aika pidentyi 2010-luvulla. Edeltävällä vuosikymmenellä Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja hänen seuraajansa Matti Vanhanen (kesk.) muodostivat hallituksensa 32 päivässä vaaleista. Heitä ennen Paavo Lipponen (sd.) muodosti molemmat hallituksensa 25 päivässä.

Hallituksen syntyyn vaikuttaa osaltaan se, kuinka yksityiskohtaisen hallitusohjelman puolueet haluavat kulloinkin laatia.

Myös laajemmin neuvottelutyylit vaikuttavat vertailuun. Rinne muodollisesti aloitti neuvottelut vielä samana päivänä, jolloin hän julkisti hallituskumppaninsa. Tämänkertaisen hallituspohjan julkistettuaan Orpo vietti pitkän vappuviikonlopun ennen kuin puolueet siirtyivät Säätytaloon.

Purra: "Hyvin todennäköisesti tulee kiire" 3:25
Purra: "Hyvin todennäköisesti tulee kiire".

Lue myös:

    Uusimmat