Orpo huolissaan poliisin resursseista – "Suomen turvallisuusympäristö muuttunut"

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut radikaalisti. Suomen turvallisuusympäristöllä Orpo tarkoittaa ympäristöä Euroopan ja maailman tasolla, johon Suomi kuuluu.

– Vuosi sitten olleeseen tilanteeseen ei ole paluuta, vaan meitä koskettavat terrorismin, verkkorikollisuuden ja laajamittaisen maahanmuuton myötä uudenlaiset uhat, hän sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että turvallisuustilanne ei ole huonontunut samassa määrin, vaan ympäristö on muuttunut turvallisuustilannetta enemmän.

– Olemme yhä turvallinen maa, kansainvälisestikin mitaten, hän toteaa.

"Poliisin koulutuspaikkoja lisättävä"

Erityisen huolissaan Orpon on poliisin resursseista. Vaikka hän pitää poliisin resursseja tällä hetkellä kohtuullisina, näkee hän poliisien määrän vähenemisen uhkana.

– Koulutuspaikkoja on lisättävä, mutta myös turvattava valmistuneille myös työpaikat lisämäärärahoin, hän linjaa.

Poliisien määrän lisäksi muun muassa terrorismin uhka ja verkkorikollisuus vaativat lisäpanostuksien lisäksi myös aivan uutta osaamista ja työkaluja.


Katupartiot eivät kuulu Suomeen

 Vaikka poliisin resurssien määrä on huolestuttaa Orpoa, ei hän lämpene kansalaisten omille katupartioille. Suomessa turvallisuudesta vastaa poliisi.

– Maahanmuuttovastaiset tai rasistiset katupartiot heikentävät turvallisuustilannetta, eivät paranna sitä. Kansalaisten viestien perusteella isot miehet tunnuksissa aiheuttavat pelon tunteita, hän linjaa.

Hän muistuttaa, että katupartiot vaikuttavat olevan marginaaliryhmiä, joilla ei ole kovinkaan paljoa toimintaa. Orpon mukaan on kuitenkin viestittävä selkeästi, etteivät tällaiset ryhmät kuulu Suomeen.

Poliisilla ei Orpoon mukaan ole erityisiä ohjeita, vaan poliisi katsoo, että ihmiset noudattavat Suomen lakia. Esimerkiksi voimakeinojen käyttöön oikeus on vain poliisilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja