Mainos

Paatero TS:ssa: Katupartioiden tuloon on syynsä – "tarvitsemme vapaaehtoisjärjestelmän"

Eläkkeelle poliisiylijohtajan tehtävistä jäänyt Mikko Paatero puolustaa katupartioita ja perustelee niiden tarvetta päivän Turun Sanomissa.

– Miksi epätoivottavia hallitsemattomia katupartioita on syntynyt? Minusta ne pyrkivät täyttämään sitä aukkoa, jonka koetaan syntyneen ihmisten turvallisuuden ylläpitämisessä, Paatero kirjoittaa lehden pääkirjoitussivulla.

Paaterolta ei kuitenkaan heru tukea julkisuudessa esiintyneille, rasistisella motiivilla operoiville katupartioille. Sen sijaan Paatero perustaisi poliisijohtoisen vapaaehtoisjärjestelmän, jossa poliisi "rekrytoi, ohjaa ja valvoo toimintaa".

– Jos tällainen järjestelmä perustettaisiin Suomeen, poistuisi myös se aukko, jota nyt täyttävät epämääräiset katupartiot.

Vapaaehtoiset olisivat Paateron mukaan turvallisuudentunnetta lisäävä linkki poliisin ja kansalaisten välillä. Heillä voisi ex-poliisiylijohtajan mukaan olla yllään tunnistettavat liivit, jolloin kansalaiset tietäisivät, että heidän kauttaan tieto välittyisi virkapoliiseille.

Vapaaehtoinen järjestelmä ei kuitenkaan saisi korvata poliisia, tehdä poliisin tehtäviä tai olla perusteena poliisien määrän edelleen vähentämiseen, Paatero korostaa.

Paatero ei näe katupartioiden syntysyyksi pakolaiskriisiä ja turvapaikanhakijoiden tekemiä rikoksia. Pikemminkin kyse on Paateron mukaan poliisin vuosi vuodelta vähennetyistä resursseista. Erityinen huoli Paaterolla on haja-asutusalueiden turvallisuudesta, sillä resursseja on keskitetty asutuskeskuksiin.

– Olemme nyt jo heikoin pohjoismaa poliisien määrässä asukaslukuun nähden. Ero kasvaa joka vuosi, koska muissa maissa tilanne on tajuttu aikaisemmin. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on poliisien määrää lisätty tai juuri nyt lisätään, Paatero jatkaa.

Paatero toivoo, että epäkohta otetaan huomioon helmikuun loppuun mennessä valmistuvassa sisäisen turvallisuuden selonteossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.