Oppositiojohtaja väittää: Lukashenka kiidätettiin sairaalaan Moskovassa – toimittaja julkaisi videon hyvävointisesta presidentistä

Lukashenka hermostui CNN:n toimittajan kysymyksestä 3:37
Lukashenka hermostui CNN:n toimittajan kysymyksestä.

Valkovenäläinen oppositiojohtaja Valeri Tsepkalo väittää, että hänen saamiensa vahvistamattomien tietojen perusteella Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka kiidätettiin moskovalaiseen sairaalaan sen jälkeen, kun tämä oli tavannut Venäjän presidentin Vladimir Putinin suljettujen ovien takana. 

Valeri Tsepkalo esitti väitteensä lauantaina viestipalvelu Telegramissa, kertoo Newsweek. Asiasta ovat kirjoittaneet myös ainakin Mirror, Daily Mail ja Hindustan Times

Tsepkalon Telegram-päivityksessä väitetään Newsweekin mukaan, että Aljaksandr Lukashenka on kriittisessä tilassa Central Clinical Hospital of Moscow -keskussairaalassa. 

Samalla Tsepkalo on kuitenkin painottanut, että tiedot ovat vahvistamattomia ja vaativat lisää tarkastelua.

Newsweekin mukaan Tsepkalo pitää Lukashenkaan kohdistuneita hoitotoimenpiteitä järjestettynä näytelmänä, joilla pyritään välttämään spekulaatiot, että Kreml olisi jollakin tavalla osallisena Lukashenkan mahdollisessa myrkytyksessä. 

Valkovenäläinen toimittaja Hanna Liubakova julkaisi maanantaina tviitin, jonka mukaan väitteet Lukashenkan romahtaneesta terveydentilasta olisivat vääriä.

Sairaudesta huhuttu jo aiemmin

Lukashenkan huonosta terveydentilasta on kiertänyt huhuja jo aiemmin. Mahdollisesta sairaudesta alettiin puhua toukokuun alussa, kun Lukashenka näytti väsyneeltä ja huonovointiselta Moskovan voitonpäivän juhlallisuuksissa eikä osallistunut Venäjän presidentin Vladimir Putinin isännöimälle lounaalle. 

Tapojensa vastaisesti Lukashenka on jättänyt väliin myös muita juhlallisuuksia ja esimerkiksi perinteisen voitonpäivän puheen Valko-Venäjän sotaveteraaneille sekä ollut välillä päiväkausia poissa julkisuudesta. 

Lukashenka on itse kiistänyt huhut sairastelusta jyrkästi ja kertonut Newsweekin mukaan Valko-Venäjän valtion hallinnoimalle uutiskanava Pul Pervogolle, että hän "ei ole kuolemassa".

Lukashenka on hallinnut Valko-Venäjää vuodesta 1994 huolimatta muun muassa Yhdysvaltojen laajasti kyseenalaistamista ja peukaloiduiksi väittämistä vaalituloksista.

Lukashenka on asettunut tukemaan Putinia Ukrainan hyökkäyssodassa. Sitä vastoin valtaosa tavallisista valkovenäläisistä ei tue sotaa, selviää brittiläisen Chatham Housen tutkimustuloksista.

Chatham House on riippumaton ja voittoa tuottamaton kansainvälisen politiikan tutkimuslaitos, joka toteutti asiasta kyselyn viime maaliskuussa.

*Päivitys kello 16.10: Artikkeliin lisätty tieto Hanna Liubakovan tviitistä. Otsikkoa päviitetty tiedon perusteella.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat