Mainos

Oppositio vaatii lisäkorotusta kansaneläkkeeseen

Kaikkien oppositiopuolueiden allekirjoittamassa välikysymyksessä ei oteta kantaa tasokorotuksen suuruuteen. Vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit ovat ajaneet 20 euron korotusta.

Syksyn ensimmäisen välikysymyksen tänään jättänyt oppositio patistelee hallitusta antamaan kansaneläkkeeseen vielä uuden tasokorotuksen. Vaatimusta perustellaan eläkeläisten ostovoiman jälkeenjääneisyydellä aikana, jolloin kansakunta on muutoin vaurastunut.

Välikysymyksessä huomautetaan, että eläkeläiset eivät pysy muiden tahdissa ilman erillisiä eduskunnassa tehtyjä päätöksiä. Yleinen ansiotason nousu ei näy kansaneläkkeessä, johon tulee automaattisesti vain inflaatiotarkistus.

Matti Vanhasen hallitus on tehnyt kansaneläkkeeseen kaksi tasokorotusta. Viime vuoden maaliskuussa eläke nousi 7 euroa, millä hyvitettiin sitä, että tavanomainen indeksikorotus jäi alkoholiverojen alennuksen vuoksi poikkeuksellisen pieneksi. Toinen 5 euron korotus tuli nyt syyskuussa.

Kaikkien oppositiopuolueiden allekirjoittamassa välikysymyksessä ei oteta kantaa siihen, minkä suuruinen uuden tasokorotuksen pitäisi olla. Kysymyksen alullepanija vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit ovat ajaneet 20 euron korotusta.

Kansaneläkkeen tasokorotuksesta hyötyisi myös joukko työeläkkeen saajia, jotka eivät saa kansaneläkettä. Tämä johtuu siitä, että korotus nostaa kansaneläkkeeseen sidottua kunnallisverotuksen eläketulovähennystä.

Kokoomuksen ryhmäjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan päätös lähteä vasemmistoliiton ajaman välikysymyksen tueksi oli helppo. Häkämiehen mielestä hallituksen teot juuri eläkeasioissa ovat jääneet vaisuiksi, lähes olemattomiksi verrattuna siihen, mitä ennen viime eduskuntavaaleja tuli luvatuksi.

Vihreiden kansanedustaja Erkki Pulliainen myötäili opposition yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Hän sanoi, että pahiten Vanhasen hallitus on epäonnistunut juuri eläkepolitiikassa.

Hallitus vastaa välikysymykseen puolentoista viikon kuluttua 19. syyskuuta. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.