Oppikirjan esimerkki ihmetyttää: Jenni Haukio sosiaalista ja taloudellista asemaa tavoitteleva nainen?

Sosiaalisessa mediassa leviää psykologian oppikirjasta otettu kuva. Kirjassa tai sen tekstissä ei sinänsä ole mitään erityistä, kiinnostuksen on herättänyt evoluutiopsykologiaa käsittelevään kappaleeseen valittu kuva ja kuvateksti sen yhteydessä.

Oppikirjassa kerrotaan näin: "Evoluutiopsykologian mukaan pitkäaikaista kumppania etsivät naiset tuntevat vetovoimaa miehiin, jotka ovat taloudellisesti ja sosiaalisesti hyvässä asemassa ja naista vanhempia. Nämä ominaisuudet viittaavat miehen kyvykkyyteen huolehtia naisesta ja tämän lapsista". Kuvassa esiintyy presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio.

Kyseessä on Sanoma Pron psykologian oppikirja Motiivi 1, jonka ensimmäisessä osassa käsitellään ihmisen psyykkistä toimintaa ja oppimista. Kyseisessä kappaleessa esitellään evoluutiopsykologiaa, ja evoluution merkitystä ihmisen toiminnan selittäjänä. 

Lukiolainen bongasi

Lukiolaisen silmiin osunut kokonaisuus leviää nyt Twitterissä. Asiallista vai ei, kysyvät monet kommentoijat.

Sanoma Pro: Irrotettu asiayhteydestä

Kysyimme asiaa myös kirjan kustantajalta Sanoma Prolta. Yhtiön lukion ja ammatillisen opetuksen liiketoimintajohtaja ja yhtiön johtotiimin jäsen Teemu Lehtonen kommentoi asiaa sähköpostitse.

– Kuva on lukion psykologian ensimmäisen kurssikirjan luvusta 5, joka käsittelee biologista psykologiaa ja siihen liittyviä teorioita, muun muassa evoluutiopsykologiaa, Lehtonen kirjoittaa.

Lehtosen mielestä kuva on irrotettu asiayhteydestä.

– Sosiaalisessa mediassa levinnyt kuva, joka on kirjan tekijäryhmän ja meidän toimituksen yhdessä valitsema, on irrotettu tästä asiayhteydestä eikä sinällään ole kannanotto.

– Kirjassa on tuotu tekstissä selkeästi esiin evoluutiopsykologiaa kohtaan esitetty kritiikki ja kuvan tarkoitus on herättää opetustilanteessa kriittistä keskustelua evoluutiopsykologian teoriasta.

Aihetta käsitellään myös tuoreessa Politiikan korjaussarja -ohjelmassa. Katso video:

7:51

"Tunnettu henkilö herättää enemmän keskustelua"

Kysyimme myös, onko yhtiön mielestä asiallista käyttää julkisesti tunnettujen ihmisten kuvia psykologisia taipumuksia kuvaavien tekstien yhteydessä.

– Keskustelua herättää paremmin kuva tunnetuista henkilöistä kuin esimerkiksi kuvapankkikuva tuntemattomista henkilöistä, Lehtonen vastaa.

Aiempaa palautetta ei Lehtosen mukaan ole tullut.

– Olemme käyttäneet tätä lukua esimerkkinä, kun olemme esitelleet materiaalia psykologian opettajille tänä keväänä, emmekä ole saaneet kuvavalinnasta negatiivista palautetta.

Presidentti Sauli Niinistö antoi heinäkuussa erikoishaastattelun MTV Uutisille. Katso video:

10:17

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja