Apulaisprofessori puolusti argumenttiaan kyseenalaisin keinoin: Levitti Twitterissä luvatta juontaja Ivan Puopolon opintotietoja – "Käymme asiasta vakavan keskustelun"

Uudet juontajat esittäytyvät: Ivan Puopolo 3:45
Ivan Puopolo aloitti Huomenta Suomessa vuonna 2016.

Pääsiäisenä sosiaalisen median Twitter-palvelussa syntyi kina siitä, mikä on tiedettä ja mikä ei. Keskustelu kärjistyi, kun Tampereen yliopiston apulaisprofessori Panu Raatikainen julkaisi Huomenta Suomen juontajan Ivan Puopolon opintotietoja Twitterissä. 

Raatikaisen tviittiä edelsi pääsiäismaanantain pitkä keskustelu siitä, onko tiedemaailmassa käytetty laadullinen tutkimusmetodi tiedettä vai ei.

Puopolon mielestä oikeaa tiedettä ovat lähinnä luonnontieteen menetelmät, joissa tutkimusasetelma voidaan helposti toistaa. Laadullisessa tutkimuksessa näin ei välttämättä ole.

Keskustelun tiimellyksessä Puopolon pätevyyttä tutkimuslaatujen erojen arviointiin epäiltiin, ja hän mainitsi lukeneensa yliopistossa sivuaineena tieteenfilosofiaa.

Yliopisto pahoittelee tapausta

Tiistaiaamuna Tampereen yliopiston apulaisprofessori Panu Raatikainen oli julkaissut Puopolon opintotietoja, joiden mukaan tieteefilosofia oli ollut vain osa Puopolon filosofian sivuaineen opintoja.

Raatikaisen tviitti herätti useassa käyttäjässä kysymyksiä yksityisyyden suojasta. Lopulta Raatikainen poisti tviitin vielä samana päivänä.

Tampereen yliopisto pahoitteli tapahtunutta ja ilmoitti käyvänsä asiasta vakavan keskustelun, jottei vastaavaa tapahtuisi jatkossa.

MTV Uutiset pyysi kommenttia Tampereen yliopistolta. Viestintä- ja brändijohtaja Camilla Lindforsin mukaan yliopistolla ei ole antaa lisätietoa asiaan.

– Yliopisto selvittää tapahtunutta ja päättää mahdollisista toimenpiteistä sisäisen selvityksen ja kuulemisten jälkeen. Lisäksi tarkistamme prosessejamme varmistaaksemme, ettei vastaavaa tapahdu jatkossa, Lindfors kirjoittaa sähköpostissa.

MTV Uutiset ei tavoittanut Panu Raatikaista kommentoimaan tapahtunutta.

Puopolon jatkotoimista ei päätöstä

Huomenta Suomen juontaja Ivan Puopolo kertoo, ettei tietojen levittely juurikaan loukkaa häntä henkilökohtaisesti.

– Se ei ole sellaista yksityistä tietoa kuin vaikka jotkut sairaskertomukset olisivat. Ei se kaada maailmaa suuntaan eikä toiseen, Puopolo sanoo.

Puopoloa askarruttaa enemmän se, voiko joku käyttää jatkossa asemaansa samalla tavalla kuin Raatikainen jotain muuta henkilöä kohtaan.

– Pidän sinänsä huolestuttavaa, että näin tekee yliopiston professori, jonka työ on luottamuksellista. Se tuntuu oudolta käyttäytymiseltä.

Puopolo luottaa siihen, että yliopisto tekee selvityksessään sen, mitä pitää. Puopolo ei vielä tiedä, kannattaako hänen viedä asiaa eteenpäin.

– Pitää puhua siitä sellaisen ihmisen kanssa, joka tietää näistä asioista enemmän ja osaa arvioida, minkä kokoluokan asia tämä on. Paniikkinappuloita ei paineta. Eikä ammuta tykillä kärpästä.

"Mahdotonta olla vastuussa jokaisesta sanasta"

Puopolo sanoo, että apulaisprofessori Panu Raatikainen on sivuaineasiassa muodollisesti oikeassa. Puopolo itse käytti virheellistä nimeä sivuaineopinnoistaan Skeptikko-lehdessä vuonna 2016.

– Somessa on mahdotonta olla vastuussa jokaisesta sanasta, jonka on koskaan sanonut. Muutenhan jokainen tviitti pitäisi pureskella väitöskirjatason pohdinnaksi.

Hän toivoo, että ihmiset olisivat sosiaalisessa mediassa armollisempia toisilleen.

– Itse yritän olla, ainakin tästä lähtien.

MTV Uutiset ja Huomenta Suomi kuuluvat samaan yhtiöön. Molempia tuottaa Mediahub Helsinki Oy.

Lue myös:

    Uusimmat