Opiskelijoiden liikuntaliitto ärähtää Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummelalle: "Jos kyse olisi miesten finaalista, vastaavaa tilannetta ei olisi voinut syntyä"

Opiskelijoiden liikuntaliitto OLL ärähti Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummelalle avoimessa kirjeessä, jossa kritisoi tämän toteamusta siitä, että Naisten Liigan kolmannen finaaliottelun siirtäminen Bluesin ja KalPan välisen A-poikien ratkaisevan puolivälieräottelun tieltä pois ei olisi tasa-arvokysymys.

Naisten Liigan kolmas finaaliottelu Espoon Bluesin ja Ilveksen välillä oli alun perin tarkoitus pelata Tapiolan kakkoshallissa, mutta se joutui siirtymään. Ensiksi ottelua kaavailtiin Metro-areenalle, mutta se oltaisiin voitu aloittaa vasta kello 19.20 toisen tapahtuman takia. Ottelu pelattiin lopulta Kiekko-Espoon kotihallissa Espoonlahdessa. 

– Naisten asema urheilussa on ollut vuosia eriarvoinen. Naisten urheilun rahalliset panokset ovat pienet. Naisten urheilumenestys ei tänä päivänäkään nouse uutisotsikoihin samalla tavoin kuin miesten. Voisiko olla kuviteltavissa tilanne jossa miesten liigafinaalia siirretään alemman tason pelin vuoksi? Ei todellakaan. Jos kyse olisi ollut miesten liigafinaalista, vastaavaa tilannetta ei olisi voinut edes syntyä. Tämä on mitä suurimmissa määrin tasa-arvokysymys, kirjoittaa OLL kirjeessä.

Kirjeessä nostetaan myös esille Suomen Jääkiekkoliiton strategian tavoite nais- ja tyttöjääkiekon voimakkaasta kasvattamisesta. 

– Suomessa ja suomalaisessa jääkiekossa on paljon potentiaalia, myös naisten puolella. On erinomaista, että myös Jääkiekkoliitto tarttuu tähän mahdollisuuteen. Mutta, miten mielestänne naisten jääkiekko, sen pelaajamäärät, katsojat tai tukijat voivat kasvaa, jos naiset ovat aina ne, jotka joutuvat väistämään ja jäävät miesten varjoon, OLL toteaa.

– Jos syynä on jääaika, herää kysymys, miksi ylipäätään naisten liigalla on vähemmän jääaikaa kuin miehillä? Eikö vähäisempi jääaika itsessään ole jo naisia eriarvoistavaa? Tasa-arvo ei synny vain sillä, että Jääkiekkoliiton strategiaan on kirjattu naisten ja tyttöjen jääkiekon kasvattaminen, tai väittämällä ettei Naisten Liigan finaaliottelun siirtäminen pois miesten puolivälieräottelun tieltä ole tasa-arvokysymys. Tasa-arvo vaatii tekoja, OLL sanoo kirjeessään.

OLL:n mielestä naisten jääkiekon on Jääkiekkoliiton hierarkiassa aivan liian alhaalla. Se mainitsee, että luotuun strategiaan on kirjattu panostus naisten ja tyttöjen jääkiekon painoarvon kasvattamiseen sekä myös huolehtiminen riittävästä jääajasta naisille. OLL esittää kirjeessään vaatimuksen, että Jääkiekkoliitto tarkastelee uudelleen omia toimintatapojaan. 

Blues voitti Suomen mestaruuden otteluvoitoin 3-0. Se kaatoi Ilveksen ratkaisevassa finaalissa 4-2 lukemin. 

Lue myös:

    Uusimmat