Opiskelijat etsivät nyt epätoivoisesti yksiöitä: Hinnat katossa, saatavuus lattianrajassa

2:04

Pääkaupunkiseudulla etsitään nyt kuumeisesti pieniä asuntoja. Opiskelija-asuntojen hakijamäärät ovat miltein kaksinkertaistuneet, vaikka tälläkin hetkellä asuntoja riittää vain joka neljännelle.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Hoasin toimisto on perjantai-iltapäivänä tyhjillään, mutta netissä hakemusrumba käy kuumana. Hakemuksia on jätetty elokuun alkuun mennessä lähes 10 000 kappaletta. Viime vuonna samaan aikaan hakemuksia oli vain 5  600, kertoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

– Tänä on vuonna poikkeuksellisen kiire. Kasvu on ollut merkittävää. Tällä hetkellä yksiön saanti on erittäin vaikeaa, lähes mahdotonta.

Yksiöt ovatkin hakijamäärän rajun kasvun takana. Yksiöiden haun ehtoja lievennettiin tänä vuonna. Aiemmin yksiön hakijan piti olla ensin asunut Hoasin kimppakämpässä. Nyt kun rajoitus poistettiin, pomppasi yksijöiden hakumäärä kahdestasadasta 3 700:aan.

Kilpailu on siis koventunut. Tämän on saanut huomata myös yksiötä etsivä opiskelija Harri Aarrelampi. Muutoksen vuoksi hän kilpailee nyt yksiöstä miltein kaksikymmenkertaisen hakijamäärän kanssa.

– Kyllä siitä tuli hieman paha mieli, mutta uskon että nämä päätökset on tehty perustellusti.

Aarrelampi asuu tällä hetkellä HOASin soluasunnossa, mutta sekä opinnot että työnteko vaativat rauhaisampaa ympäristöä.

– Vaikka on kiva asua muiden nuorten kanssa opiskeluaikana, niin silti tuntuu, että kaipaan omaa rauhaa. Se auttaisi opintoja myös.

Hoas pystyy tarjoamaan asunnon vain joka neljännelle hakijalle.

Yksiöitä ei millään riitä kaikille

Samoin vapailla vuokramarkkinoilla eletään vuoden kiireisintä aikaa, joka alkaa opiskelijavalintojen julkistamisesta ja jatkuu syksyyn asti, kertoo Timo Metsola, Vuokraturvan toimitusjohtaja.

– Tähän aikaan vuodesta vuokrataan asunnoista noin kaksi kolmasosaa opiskelijoille. Opiskelijoiden asuntoryntäys tähän aikaan vuodesta on aina piikki pienten asuntojen kysynnässä.

Metsola kertoo, että piikin taustalla on myös Helsingin yleinen pula yksiöistä. Yksiöitä on tarjolla 65 000, mutta yhden hengen talouksia 150 000.

– Yksiöistä käydään kovaa kisaa. Kaikista pienimmät ja vaatimattomimmat yksiöt on siinä 600 euron kieppeillä, mutta ne ovat sitten todella pieniä ja todella vaatimattomia. Tyypillinen opiskelijan yksiön vuokra on lähellä 700:aa euroa tai sen yli, sanoo Metsola.

Esimerkiksi tänään näytettävänä ollut Punavuoressa sijaitseva yksiö irtoaisi hieman alle 700 euron vuokralla. Vartin kestävään näyttöön on tullut paikalle 20–30 henkilöä, yksi heistä on Lahdesta Helsinkiin muuttava Minny Johansson.

– Onhan kilpailu nyt todella kovaa, kun kaikki on tulossa opiskelemaan Helsinkiin. Mutta kyllä uskon, että vuoden mittaan tilanne rauhoittuu ja kaikki kodin löytävät, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja