Opiskelijat aikovat bilettää kevätlomalla Floridassa kuin koronaa ei olisikaan – asiantuntija huolissaan: "Täällä juodaan paljon alkoholia"

Koronapandemia on hillinnyt biletystä joka puolella maailmaa, mutta nuorten juhlinta Floridassa tuntuu jatkuvan.

Viime vuonna julkisuuteen levisi opiskelijan haastattelu Floridasta CBS-kanavalla, jossa hän sanoi, että jos hän saa koronan, hän saa koronan.

– En anna sen estää juhlimista, hän jatkoi.

Yhdysvalloissa on kuollut vuoden kestäneen pandemian aikana yli puoli miljoonaa amerikkalaista koronavirukseen liittyen. Viranomaiset ovat edelleen suositelleet välttämään kaikkea välttämätöntä matkustusta.

Silti The Guardianin mukaan Floridassa vietettävästä Spring Breakista eli kevätlomasta on nähty sosiaalisessa mediassa samanlaisia kuvia ja videoita kuin viime vuonna. Maskeista tai turvaväleistä ei ole tietoakaan.

– Florida ei ole ohittanut tätä vuotta, michiganilainen yliopisto-opiskelija kertoi Sun-Sentinel -lehdelle tunnelmasta Fort Lauderdalen kaupungissa Miamissa.

Hän myös kertoi, ettei ole huolissaan viruksesta.

– Emme kuulu riskiryhmään.

Katso alla oleva video viime vuoden kevätlomilta: Floridassa spring break -lomaa viettävät opiskelijat vannovat biletyksen nimeen koronaviruksesta huolimatta, katso video: "Tämä virus ei ole niin vakava"

Alkoholia kuluu ja varotoimet unohtuvat

Kevätloman pääkohteena olevassa Floridassa todetaan edelleen noin 4 000 tartuntaa päivässä, mutta hotelleissa on silti vilkasta lomien aikaan. Täyttöasteen odotetaan olevan noin 70 prosenttia, joka on 15 prosenttia vähemmän kuin pandemiaa edeltävillä lomilla.

Paikallinen epidemiologi pelkääkin kevätlomien vaikutuksia alueen koronatilanteeseen. Alkoholin juominen lisää riskiä.

– Täällä juodaan paljon alkoholia ja ihmiset todennäköisemmin poikkeavat tavoistaan. He siis todennäköisemmin riisuvat maskinsa ja unohtavat turvavälit, kertoi Floridan yliopiston epidemiologi Cindy Prins The Guardianille.

Rajoitukset höllentyneet

Tammikuussa Floridassa koettiin uusi tautihuippu, mutta koronarajoitukset ovat höllentyneet syyskuusta asti esimerkiksi ravitsemusliikkeiden osalta.

Viime vuonna monet baarit ja ravintolat olivat lomien aikaan suljettuja, mutta tänä vuonna ne voivat olla osittain auki. Nyt ravintoloissa saa olla puolet normaalista asiakasmäärästä.

Yliopistoissa tilannetta on pyritty hallitsemaan, ja esimerkiksi Ohion ja Texasin yliopistoissa loma on peruttu ja korvattu ”hyvinvointipäivillä” lukuvuoden aikana. Kalifornian yliopisto on puolestaan tarjonnut 750 opiskelijalle 75 dollarin ”jäämisrahaa”, jonka voi käyttää paikallisiin palveluihin, jos he pysyvät kampuksella loman ajan.

Osa kouluista ei ole kuitenkaan tehnyt muutoksia lomakäytänteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat