Suomalainen huippusommelier muistuttaa: Tämä on tärkein asia ruoan ja viinin yhdistämisessä

shutterstock_625967522
Viiniä pyöritetään, jotta viinistä saadaan aromit esiin, asiantuntija neuvoo. Shutterstock

Pitkän linjan viiniasiantuntijan mukaan tärkeintä on, että viini maistuu juuri sinusta hyvälle.  

Suomen Sommelierit -yhdistyksen puheenjohtaja Samuil Angelovin mukaan hyvä sommelier maistaa viiniä aina ennen, kuin se tarjoillaan asiakkaalle. Kun viini tuodaan pöytään, viinin kunto arvioidaan niin näkö-, maku- kuin hajuaistein.

– Kun ravintolassa sommelier kaataa viinin, se ei ole vaihe jossa katsotaan, pidätkö viinistä vai et. Sen tarkoitus on selvittää, onko viini kunnossa. Voit halutessasi palautta viinin, mutta se menee omaan piikkiisi, sommelier muistuttaa.

Videolla Samuil Angelov neuvoo viinin saloihin. Artikkeli jatkuu videon alla. 

2:11

Tärkeintä on, että viini maistuu sinusta hyvälle

Sommelierin tehtävänä on yhdistää asiakkaan halu ja keittiömestarin ajatus parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikka viinin ja ruoan yhdistämiseen liittyy joitain sääntöjä ja vinkkejä, Angelovin mukaan tärkeintä on, että asiakas nauttii koko ateriasta viineineen ja ruokineen päivineen.

– Viini on yksi annoksen kastikkeista, sillä maustetaan myös ruokaa asiakkaan suussa.

Vaikka punaviiniä on totuttu nauttimaan liharuokien kumppanina, voi se sommelierin mukaan sopia erinomaisesti myös kala- ja kasvisruoille.

– Viini maistuu hyvältä vasta sitten, kun se sinusta maistuu hyvälle, Angelov kertoo.

Happorakenne, hedelmäisyys ja tanniinisuus

Jos pöytäseurueeseen haluaa tehdä vaikutuksen omalla viinitietämyksellään, Angelovin mukaan kannattaa aina kysyä rakenteesta, eli millainen happorakenne viinissä on.

Myös viinin hedelmäisyyttä ja tanniinisuutta kannattaa tiedustella.

– Ovatko tanniinit kypsiä vai raakoja? Raakatanniini tulee vihreästä puun oksasta ja kypsä tanniini on samettinen, joka hyväilee suuta, sommelier kertoo.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja