Opi heräämään hyväntuulisena, ja vielä ilman herätyskelloa

Jokainen herää omalla tavallaan. Mutta heräämistapojakin voi opetella. Kun opit heräämään ilman herätyskelloa, tiedät, että olet myös onnistunut nukkumaan tarpeeksi. Jos heräät aamuisin väärällä jalalla, saatat kärsiä univajeesta tai herätä väärästä vaiheesta unta.

On aamuvirkkuja ja iltavirkkuja ihmisiä. Joillekin aamuherääminen on hyvin helppoa, ja toisia ei aamulla saisi millään ylös. Yhden käsi kurottelee herätyskellon torkkunapille samalla kun joku toinen on valmiina päivän aherrukseen.

Ihmisellä on luonnollinen taipumus herätä, kun uni on kevyimmillään, muistuttaa filosofian tohtori Sampo Sammalisto kirjassaan Viisas pääsee vähemmällä - 52 niksiä tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään.

Yöunet

Normaali unijakso on noin 6-9 tuntia ja se koostuu 4-6 unisyklistä. Unisykli puolestaan kestää 90-120 minuuttia, jonka aikana aivot vuorottelevat eri syvyisissä univaiheissa perus- ja vilkeunen välillä.

Unipöpperöisyys eli uni-inertia on normaali fysiologinen tila, jota luonnehtii heräämisen jälkeinen alentunut fyysinen ja henkinen suorituskyky. Uni-inertia kestää sitä pidempään, mitä syvemmästä univaiheesta ihminen herää. Unipöpperöisyys saattaa kestää minuutista useisiin tunteihin, mutta normaalisti se kestää noin puoli tuntia.

Sammalisto kehottaakin opettelemaan heräämään kevyen univaiheen aikana, jolloin unipöpperöisyys jää mahdollisimman vähäiseksi. Lue Sammaliston vinkit:

Herää ilman kelloa

Tehokkain tapa oppia heräämään ilman kelloa on mennä joka ilta nukkumaan samaan aikaan, Sammalisto painottaa. Nuku niin pitkään kun unta riittää.

Laita herätyskello soimaan, jos sinulla on aamulla sovittuja tapaamisia, niin heräät varmasti.

Syö iltapalaa

Aamuväsymys voi johtua myös siitä, että verensokeri pääsee laskemaan liian alas yön aikana. Syö siis iltapalaksi vaikka rahkaa, raejuustoa ja täysjyväviljavalmisteita, jotta verensokeri pysyy tasaisena.

Älä torkuta

Kun kello herättää, älä laita sitä torkulle. Unisykli alkaa alusta aina kun heräät, Sammalisto muistuttaa. Pahimmassa tapauksessa vaivut syvempään unijaksoon, jolloin on jälleen vaikeampi herätä.

Herää kevyessä unessa

Jos heräät aamuisin väsyneenä, mutta olet mielestäsi nukkunut tarpeeksi kauan etkä kärsi univajeesta, saatat herätä väärässä univaiheessa.

Yritä nukkua pidempiä öitä; mene nukkumaan aiemmin tai herää myöhemmin, jotta onnistuisit heräämään kevyessä univaiheessa.

Nouse heti

Kun heräät, nouse heti sängystä, älä jää peiton alle makailemaan. Näin käynnistät tehokkaammin itsessäsi heräämisprosessin.

Lähde: Sampo Sammalisto Viisas pääsee vähemmällä - 52 niksiä tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään, Kauppakamari 2014

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat