Opettele kaatumaan oikein ja vältä vammat

Lapset osaavat luonnostaan kaatua oikein ja selviävät kompuroinneista yleensä pelkillä mustelmilla. Monet aikuistenkin luunmurtumat olisivat vältettävissä, mikäli osattaisiin kaatua oikein.

Päivystykset ja ensiavut ruuhkautuvat liukkaiden kelien aikaan lonkkansa ja ranteensa murtaneista aikuisista. UKK-instituutin tutkija Marjo Rinne kertoo, miten kaatua välttääkseen vammat parhaiten.

Kaadu kyljellesi. Jos tasapaino pettää, järkevintä on kaatua enemmän kyljelleen kuin selälleen tai vatsalleen. Yritä kuitenkin olla kaatumatta suoraan kyljelleen lonkan päälle vaan kaadu ennemmin vähän takaviistoon.

Varo käsiä ja päätä. Monet ottavat vaistomaisesti käsillä vastaan. Viisaampaa on viedä kädet eteen ja suojella siten ranteita. Taaksepäin kaatuessa vaarassa ovat erityisesti häntäluu ja pää, joten jos olet kaatumassa taakse, muista vetää niska köyryyn.

Venyttele. Hyvät liikeradat edistävät reagointia äkillisissä tilanteissa ja siten tasapainossa pysymistä. Nivelten liikkuvuudesta on siis hyvä huolehtia venyttelemällä.

Lue myös:

AVA / Leenastiina Simola

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja