Opettele aistimaan ilman arvostelua! Näin harjoitat näköaistiasi

Aistimista voi treenata. Samalla voi muuttaa omaa kokemustaan maailmasta. – Kun katson ihmistä, äkkiähän minä kehitän tarinan. Ja sitten olen siinä omassa tarinassani kiinni sen sijaan, että katsoisin täysin avoimesti, arvioimatta, arvostelematta, kirjailija Jaana Mustavuori kuvaa.

– Olen oivaltanut sen, ettei musta tule rikasta sillä, että kerään ammatteja, koulutuksia, hyppään taas johonkin uuteen päätoimittajamyllyyn ja niin edelleen. Vaan että kokemusta rikastamalla elämäni rikastuu. Olen yleensä aika persaukinen elämäntaiteilija omien valintojeni takia, mutta olen ihan äärimmäisen rikas, Jaana-Mirjami Mustavuori sanoo.

Mustavuori on juristi ja kehotietoisuuskouluttaja. Hänen viimeisin teoksensa on nimeltään Aistit auki! Anna elämän koskettaa. Aistejakin voi treenata.

– Olen herkistänyt itseäni ja tehnyt harjoituksia pitkään. Koen asiat voimakkaasti. Puhun minä-muodossa, mutta en tarkoita vain minua. Jos ihminen tästä kiinnostuu, hän voi halutessaan tehdä harjoituksia.

Harjoituksia tekemällä oivaltaa nopeasti, että aistimista voi treenata. Samalla voi pitää hauskaa ja muuttaa omaa kokemustaan maailmasta.

– Muutenhan sitä pyörii sellaisessa sisäisessä hermeettisessä kehässä, tulkitsee koko ajan vain omalta vanhalta pohjaltaan kaiken, mitä näkee, kuulee, haistaa, maistaa, eikä sisään tule mitään uutta.

Älä kehitä tarinaa

Mustavuori on muuttanut aistikokemuksiaan tekemällä esimerkiksi näkemiseen liittyviä meditaatioita itse ja ryhmässä. Harjoitteiden tavoitteena on oppia katsomaan asioita antamatta niille tulkintoja.

– Jos mennään vaikkapa (hyllyllä olevien) purkkien luo, valitset sieltä yhden kohteen, johon todella keskityt. Näet kaiken, mitä siinä on silmin nähtävissä, muodon, värin ja pinnan. Opettele ikään kuin keskittämään näköhavainto. Sillä tavalla voi alkaa opetella tarkemmin näkemistä, Mustavuori neuvoo.

Samalla tavalla voi heittää avaruudellista hahmottamista ja asioiden välisiä yhteyksiä. Uuden oppiminen on pitkä prosessi – moni nimittäin alkaa automaattisesti muodostaa tarinaa näkemilleen asioille ja ihmisille.

– Kun katson ihmistä, äkkiähän minä kehitän tarinan. Ja sitten olen siinä omassa tarinassani kiinni sen sijaan, että katsoisin täysin avoimesti, arvioimatta, arvostelematta, ottamatta millään tavalla kantaa. Ottaisin vain vastaan: kuka sinä olet? Mustavuori kuvaa.

– Tämä liittyy muihinkin aisteihin. Buddhalaisuudessa puhutaan ei-näkemisestä. Se on sitä, että ottaa neutraalisti vastaan sen, mitä vastaan tulee, sellaisena kuin se tulee. Antaa sen koskettaa itseään.

Ihminen tulkitsee aistejaan ja niiden viestejä valtavasti. Aina ei kuitenkaan tarvitsisi muodostaa käsityksiä. Itseen ja muihin voi tutustua tutkimalla vuorovaikutusta aistiharjoitteiden, luovan liikkeen ja liikemeditaation avulla. Mustavuori opetteli katsomaan toista ihmistä harjoituksessa, jossa toinen liikkuu, toinen havainnoi.

– Se oli liikeimprovisaatiota: liikkuja ei esitä, vaan vain kuuntelee liikeimpulsseja, ja minä katson niin, että vain todistan sitä, mitä näen. En analysoi, en luokittele, en tee tarinaa. Pysäytän pääni heti, kun teen jotain näistä. Otan vain vastaan, miten se liike koskettaa minua.

Uusin silmin tulevaan

Vuosien harjoittelun jälkeen Mustavuori kuvasi saaneensa ”"uudet silmät". Hän valottaa kuvaustaan tarinan keinoin.

– Olen kassalla ja on ollut vähän huono päivä. Menen äkkiä duunin jälkeen jonottamaan kassalle, ja siellä on tietysti joku humalainen, joka on ihan järkyttävässä jamassa ja saa koko kassan kaaokseen. Sitten siihen tulee joku eläkeläispappa, jolta putoaa kaikki rahat maahan, Mustavuori kuvailee.

Ennen humalaisen kaaoksen ja huterien eläkeläisten havainnoiminen olisi johtanut sisäiseen kiroiluun. Harjoitteiden avulla jokin kuitenkin muuttui.

– Aloin katsoa näitä kahta ihmistä ihan kuin en olisi heitä koskaan ennen nähnyt. Kuten en ollutkaan. He olivat molemmat kauniita ja koskettivat minua: vanha mies hauraudessaan, humalainen siinä totaalisessa pihalla olemisessaan. Tilanne muuttui täysin. Sehän kaikki tapahtuu tyyliin viidessä minuutissa eikä kukaan muu mitään nähnyt, mutta minun kokemukseni muuttui täysin.

Koska muutos sitten tapahtuu? Ei ihan pian.

– Hyvin tunnettu meditaatio-opettaja, biokemisti ja koko nykyisen mindfulness-suuntauksen guru Jon Kabat-Zinn sanoi mindfulnessista, että jos todella säännöllisesti harjoittaa 10–15 minuuttia esimerkiksi aamulla, parissa kuukaudessa voi huomata jo eron. Riippuen siitä, kuinka sitoutuu siihen harjoitusten tekemiseen ja harjoittamiseen, Mustavuori sanoo.

– Jos harjoittaminen on säännöllistä, kyllä muutamassa vuodessa kokemus alkaa todella muuttua, sen huomaa itse. Siinä on enemmän kysymys sitä, että tulee siksi ihmiseksi, joka on.

Näköharjoitus 1:

– Etsi jotakin kaunista tai mielenkiintoista katsottavaa. Voit katsoa vaikkapa kukkaa, mekkosi kuviointia tai puuta.

– Pysähdy katsomaan valitsemaasi kohdetta. Anna silmän levätä kohteessa.

– Jatka silmän lepuuttamista kohteessa muutaman minuutin ajan. Mitä huomaat? Mistä tulet tietoiseksi?

Näköharjoitus 2:

– Istu rauhallisessa, valoisassa huoneessa. Valitse huoneesta asia tai esine. jolla on selkeät ääriviivat.

– Piirrä katseellasi esineen ääriviivat hitaasti. Älä jännitä. Liikuta silmiäsi kevyesti.

– Tutki katseellasi esineen pintaa, muotoa, väriä, materiaaleja. Miten valo osuu esineeseen?

– Sulje silmäsi. Muistatko esineen yksityiskohdat?

– Avaa silmäsi. Katso esinettä uudelleen. Muistitko kaiken?


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Harjoitukset teoksestaAistit auki! Anna elämän koskettaa.

Lue myös:

    Uusimmat