Opettaja järkyttyi ehdotuksesta tehdä matematiikan yo-kokeesta pakollinen: "Siitä pitäisi tehdä niin helppo, että pääsee läpi alkeellisillakin taidoilla"

Ylioppilastutkinto uudistuu 4:41

Elinkeinoelämän keskusliitto EK esittää, että matematiikka tulisi pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa. MTV Uutisiin yhteyttä ottanut matematiikanopettaja tyrmää ehdotuksen täysin.

– Jos matematiikka tulee pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa, se tarkoittaa sitä, että kokeen tasoa on madallettava.

– Ja jos kokeesta ei tehdä selvästi nykyistä helpompaa, tarpeeksi moni ei tule pääsemään siitä läpi, opettaja arvioi.

"Opiskelematta jättäminen on helppoa"

MTV Uutiset haastatteli viime kuun lopulla toista opettajaa, jonka mukaan lukiolaisten osaamisen taso on romahtanut selvästi viime vuosina. Lue koko juttu täältä: Pitkän uran tehneen lehtorin synkkä tuomio nykynuorista: "Vanhemmat hyysäävät ja lukioon tullaan ilman pohjatietoja – monella ei ole unelmia mistään"

Samaa sanoo nyt puhuva matematiikan opettaja, jonka mukaan asia herättää niin voimakkaita tunteita, ettei hän halua julkisuuteen nimeään tai edes kouluaan.

– Nykysysteemi tekee opiskelematta jättämisen oppilaille hyvin helpoksi. Kukaan ei pakota, ja jos ei huvita tarpeeksi, voi käytännössä katsoen jättää tekemättä.

– Kursseista saa saada myös hylättyjä arvosanoja, kunhan pitää huolen siitä, että niitä ei tule liikaa.

Kursseista saa saada hylättyjä

Opettaja kertoo, että lukiossa pakollisia lyhyen matematiikan kursseja on nykyisin kuusi.

Uusi arvosanamatematiikka puolestaan menee niin, että näistä kuudesta kurssista hyväksytysti täytyy suorittaa kaksi kolmasosaa eli neljä kurssia. Kaksi muuta saavat olla hylättyjä.

– Oppilas voi siis suorittaa matikankurssinsa niin, että hänellä on neljästä kurssista arvosana viisi, minkä jälkeen kahta viimeistä ei tarvitse edes yrittää opiskella, koska arvosanaksi riittää nelonen.

– Pitkän matematiikan valitsevat ovat tietysti asia erikseen, koska heitä oppiaine kiinnostaa. Ja tietysti myös lyhyessä matikassa on hyviä oppilaita, mutta he opiskelevat oman kiinnostuksensa innoittamina eivätkä siksi, että heitä yritetään pakottaa.

Pakottaminen ei onnistu

Opettaja ei usko myöskään siihen kauniiseen ajatukseen, että kirja pysyisi kauniimmin kädessä, jos matematiikan ylioppilaskirjoitukset tulisivat kaikille pakollisiksi.

– Ne joita oppiaine ei kiinnosta, eivät opiskele, vaikka mikä olisi. Ainoa tapa selvitä tilanteesta olisi tehdä yo-kokeesta niin helppo, että siitä pääsee läpi alkeellisillakin tiedoilla. Ja tätä ei varmaan kukaan aja takaa, opettaja sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja