Mainos

Operaattoreille tulossa teletunnistetietojen tallennuspakko

Teletunnistetietojen yhdenmukaistamisella halutaan helpottaa rikostutkinnan ja terrorismin torjuntaa.

Teleoperaattorit joutuvat pian tallentamaan asiakkaiden sähköisen viestinnän tunnistamistietoja ja säilyttämään niitä kaavailujen mukaan vuoden ajan. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan asiaa koskeva laki on mahdollista saattaa voimaan vuodenvaihteessa.

Tallennusvelvoitteen taustalla on EU-direktiivi. Ideana on yhdenmukaistaa teletunnistetietojen säilytysajat ja tietosisällöt rikostutkinnan ja terrorismin torjunnan helpottamiseksi. Nykyisin käytännöt vaihtelevat melkoisesti maasta riippuen.

- Oikeudellinen kehys vaihtelee valtioittain älyttömästi. Eräissä valtioissa on ollut lainsäädännössä säädökset tallennusvelvollisuudesta jo vuosia, mutta sen perusteella ei ole vielä tallennettu mitään, koska alemmanasteiset säännökset puuttuvat, kertoo Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton FiComin varautumispäällikkö Kari Wirman.

Hän puhui teletunnistetietojen tallennusvelvoitteesta tiedotustilaisuudessa Helsingissä tänään. Paikalla oli edustajia myös muun muassa liikenne- ja viestintä- sekä sisäministeriöstä.

Valtio maksumieheksi

Teletunnistetietojen tallennusvelvollisuus kohdistetaan Suomessa perinteisille teleyrityksille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että soveltamisalaan ei sisälly esimerkiksi niin sanottuja yhteisötilaajia eli vaikkapa sähköpostipalveluja tarjoavia yrityksiä. Operaattoreita on Suomessa noin sata.

Puhelin- ja internetliikenteestä on tarkoitus tallentaa vain sellaisia tietoja, jotka muutenkin tallentuvat operaattoreiden järjestelmiin. Teleyritykset keräävät jo nyt tiettyjä tietoja liiketoimintansa harjoittamista varten. Tällaiset liittyvät muun muassa laskutukseen eli kuka on soittanut kenelle, mistä ja milloin ja mikä on ollut puhelun kesto.

Viestien sisältö eli se, mitä puhelimessa on puhuttu tai mitä sähköpostiviestissä lukee, ei ole tulossa tallennettavaksi. Käytännössä poliisi tai muut viranomaiset voisivat käyttää tallennettuja tietoja vain vakavien rikosten selvittämiseen käräjäoikeuden luvalla.

Suomessa teletunnistetietojen tallennusvelvoitteesta teleyrityksille aiheutuvat kustannukset lankeavat viestintämarkkinalain mukaisesti valtion maksettaviksi. Arviot kustannuksista ovat vaihdelleet melkoisesti. Tiedotustilaisuudessa esiin noussut luku oli investointien osalta 8-10 miljoonaa euroa. Käyttökustannukset olisivat vuosittain kymmenisen prosenttia tästä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.