Mainos

Opec lisää öljyntuotantoa

Öljynviejämaiden järjestö Opec lisää öljyntuotantoaan. Yhdentoista Opec-maan öljynministerit päättivät asiasta tänään Wienissä pidetyssä kokouksessa.

Iranin öljyministeri Bijan Namdar Zangeneh antoi ymmärtää, että tuotantoa lisätään noin 725 000 tynnyriä päivässä, jolloin uusi tuotantokatto olisi 25,4 miljoonaa tynnyriä päivässä. Asiaan ei heti saatu virallista vahvistusta. Opecin tavoitteena on laskea öljyn hinta tämän hetkisestä 30 dollarista 25 dollarin tavoitetasolle.

Edellisen kerran Opec lisäsi tuotantoaan maaliskuussa, kun öljyn hinta oli korkeimmillaan sitten Persianlahden sodan. Opecin päätös lisätä öljyn tarjontaa oli osaksi seurausta USA:n öljyvarastojen supistumisesta ja sen takia nousseesta öljyn hinnasta. Korkean öljyn hinnan pelätään hidastavan globaalia talouskasvua ja ruokkivan inflaatiota.

Opecin odotettiin ennen kokousta löysäävän öljyhanoja 500 000 tynnyrin verran. Suurimman öljynviejämaan Saudi-Arabian uskotaan kannattaneen 900 000 tynnyrin tuotannon lisäystä. Muut Opecin jäsenmaat toivoivat hieman pienempää 500 000 tynnyrin lisäystä.

Opecin ulkopuolella olevien öljynviejämaiden Meksikon ja Norjan uskotaan lisäävän tarjontaa Opecin esimerkin mukaisesti. Öljyn hinta oli maaliskuussa ennen Opecin edellistä kokousta korkeimmalla tasollaan yhdeksään vuoteen.

Seuratuimman öljylaadun Brentin tynnyrihinta oli silloin 32 dollaria Lontoon markkinoilla. Tänään ennen kokousta Pohjanmeren Brentistä maksettiin Lontoossa 29,4 dollaria ja elokuun raakaöljytoimituksista New Yorkissa 31,2 dollaria.

Analyytikot uskovat Opec-maiden tarjoavan käytännössä enemmän öljyä kuin mitä he virallisesti lupaavat. Analyytikoiden mukaan tämä on mahdollista yksinkertaisesti pumppaamalla enemmän kuin mitä oli sovittu tai tulkitsemalla tuotantosopimusta "luovasti".
(STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.