Mainos

OP: Suomen talous suhdannehuipulla

OP-ryhmän suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa kaksi kertaa vauhdikkaammin kuin euroalueella keskimäärin. Myös työllisyys on ennusteen mukaan kasvussa.

Suomen bruttokansantuotteen kasvu vauhdittuu tänä vuonna 4,5 prosenttiin, ennustaa OP-ryhmä. Talouden suhdannehuippu osuu ennusteen mukaan tähän vuoteen. Ensi vuonna talouskasvu hidastuu, mutta pysyy edelleen pitkän ajan keskimääräisellä kasvu-uralla eli 3 prosentissa.

- Suhdannetilanne on normaalia parempi kaikilla päätoimialoilla, sanoi pääekonomisti Timo Lindholm. Talouden kasvu on alkuvuonna ollut selvästi ennakoitua nopeampaa, vaikka viime vuoden paperiteollisuuden työkiistan tälle vuodelle tuoma kasvusysäyskin otetaan huomioon.

Työllisyys paranee katsauksen mukaan hyvän talouskehityksen ansiosta mutta pysyy euroalueen keskitasolla. Alimmillaan työttömyysaste laskee ensi kesänä lähelle 6:ta prosenttia ja koko vuonna työttömien määrä painuu vihdoin alle 200 000 hengen, toteaa Lindholm. Työttömyysaste laskee ensi vuonna 7,4 prosenttiin.

- Teollisuuden kasvu on ollut ripeää ja ylittänyt jopa aiempien arvioiden myönteiset odotukset. Tilauskanta ja kapasiteetin käyttöaste ovat lähellä vuoden 2000 suhdannehuipun tasoa, Lindholm sanoo. Kesällä yhdeksän kymmenestä yrityksestä ilmoitti kapasiteetin olevan täyskäytössä. Pula ammattitaitoisesta työvoimasta on hieman lisääntynyt.

Suhdannetilanne on katsauksen mukaan normaalia parempi myös rakentamisessa ja palveluissa. Kuluttajien odotuksetkin ovat keskimääräistä parempia ja rahatilanne ja säästämismahdollisuudet erinomaiset, vaikka kuluttajien varovaisuus on hieman lisääntynyt.

Rahapolitiikka kääntyy - lainanottovara pienenee

Yhdysvaltain rahapolitiikka on Lindholmin mukaan kääntymässä hidastuvan talouskasvun vuoksi. Euroalueellakin ohjauskoron nousu jää varsin pieneksi. Keskituloisten 20 vuotta jatkunut lainanottovaran kasvu supistuu tänä ja ensi vuonna, kun korkojen nousun vaikutus on suurempi kuin keskimääräisten tulojen nousu.

- Inflaation kiihtymisen vuoksi Yhdysvaltain keskuspankki nostaa ohjauskorkoa vielä kerran. Ohjauskoron katto löytyy 5,5 prosentista ja ensimmäinen koronlasku ajoittuu vuoden 2007 jälkipuolelle, ennusti Lindholm. Edellisessä korkosyklissä Yhdysvaltain ohjauskorko kävi korkeimmillaan 6,5 prosentissa.

Euroopan keskuspankki ei koronnostossaan ehdi Lindholmin mukaan kovin ylös, vaikka yli kahden prosentin inflaatio on antanut EKP:lle perusteet rahapolitiikan normalisoimiseen.

- On ehkä liioiteltua puhua rahapolitiikan kiristämisestä, kun ohjauskorkoa on tähän mennessä nostettu yhdellä prosenttiyksiköllä ja kun sen nykyinen 3 prosentin taso on edelleen matala, totesi Lindholm. EKP on ilmaissut selvästi aikeensa jatkaa koronnostoja lähitulevaisuudessa vähintään 3,5 prosenttiin.

Vaikka EKP ilmeisesti tavoittelee vieläkin korkeampaa ohjauskorkoa, saattaa suotuisa aika koronnostoille loppua kesken. Ennusteen perusnäkemyksenä on, että EKP:n ohjauskorko juuttuu 3,5 prosenttiin pitkälle ensi vuoteen, mainitsee Lindholm.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.