Onnettomien suhteiden opit – mitä huono parisuhde on opettanut rakkaudesta?

Epäonnistumisista opitaan ja joskus paras koulu käydään kantapään kautta. Sydänsuruista, pettymyksistä ja huonoista suhteista voi saada elämänohjeita, jotka kaikkien kannattaa painaa mieleensä.

Kyselimme tutuilta ja tuntemattomilta, mitä huonoista parisuhteista on jäänyt mieleen.

Lue epäonnistuneiden suhteiden opit – oletko samaa mieltä?

"Äiti on oikeassa. Ihan todella, läheiset saattavat nähdä sellaisia asioita, joille itse on tullut sokeaksi. En enää tapailisi tyyppiä, josta ystävät tai perheenjäsenet varoittelevat tai eivät pidä."
Nainen, avoliitto, 28

"On huono merkki, jos nautit yhdessäolosta mutta koet ahdistusta ja epäilyksia niinä hetkinä, jolloin ette ole toistenne seurassa. Rakastetun pitäisi saada sinut tuntemaan olosi hyväksi myös silloin, kun ette ole fyysisesti yhdessä.

Olen oppinut myös tervettä itsekkyyttä ihmissuhteissa. En enää odottele sitä, mitä toinen meinaa ja reagoi toisen yhteydenottoihin. Päätän ensin itse, mitä haluan, ja toimin sen mukaan."
Nainen, sinkku, 26

”Jos halut eivät kohtaa, niin suhteesta ei tule mitään.”
Nainen, sinkku, 29

"Toinen ei ole ajatusten lukija, etkä sinä itsekään.

Asioista on parempi puhua ennen kuin niistä kasvaa liian suuri, sekava hässäkkä, jota ei pysty enää purkamaan.

Älä syytä toista, vaan kerro, miltä sinusta tuntuu tai miten sinä koet asian.

Muista rakastaa! Se vaatii työtä ja tahtoa.

Jos haluat kosketusta, kosketa ensin itse. Hyvä kiertää, kun sille annetaan mahdollisuus.

Aina rakkaus ei riitä.

Rakkaus muuttaa muotoaa useasti saman suhteen sisällä. Milloin se on palavaa, milloin repivää, milloin rajua, milloin mitätöntä. Harvoin se on molemmilla samaa samaan aikaan.

Rakkautta voi kasvattaa, mutta helpommin sen tappaa."
Nainen, naimisissa, 38

"Rakkaus ei satuta eikä se ole vaikeaa. Elämä on liian lyhyt siihen, että tyytyy suhteeseen, jossa ei tunne oloaan 100% hyväksi. Tai sen odottamiseen, että jokin muuttuu.

Jos et tunne voivasti olla oma itsesi, et tunne oloasi arvostetuksi tai vapaaksi, ei suhteeseen kannata jäädä. Ei kannata jäädä katkeroitumaan. Rehellinen pitää olle ennen kaikkea itselleen, ja vaikka se klisee onkin, rakastaa itseään ensin ja eniten."
Nainen, seurustelee, 28

”Opin sen, että ihminen ei muutu, ellei hän itse halua muuttua. Pettäjä on aina pettäjä, ja sen luottamuksen rakentaminen takaisin vaatii teiltä molemmilta panostusta. Ja se vaatii myös aikaa. Pettäjän asemassa ollut kumppani ei saa syyttää sinua siitä, että voit huonosti tai jos oireilet tästä hänen aiheuttamastaan kivusta. Jos hän ei kestä sitä, on parempi jatkaa matkaa.”
Nainen, sinkku, 28

"Jos tulee tunne siitä, että pitäisi olla jotain muuta kuin mitä on, ollaan väärillä teillä. On päätettävä, mitä itse suhteelta haluaa."
Mies, avoliitto, 34

”Älä ota miestä, jossa on selvästi merkkejä päihteiden liikakäytöstä. Sinä et voi häntä pelastaa.”
Nainen, sinkku, 28

”Opin sen, että jos haluaa toisesta, entisestä kumppanista eroon, hänet pitää myös poistaa kokonaan elämästään. Poista hänen numeronsa, poista hänet Facebookista, kaikista some-kanavista. Muutoin hänellä on sinuun edelleen mahti, ja sinulla taas mahdollisuus ottaa yhteyttä häneen.

Suhteen kariutuminen kun usein on, että menettää suhteen ohella myös ystävänsä, johon on tottunut tukeutumaan. Tee se, vaikka se tuntuisikin pahalta – lopulliselta. Pitää uskaltaa irrottaa menneistä, että voi päästä eteenpäin. Älä kiduta itseäsi seuraamalla sivusta, mihin entisesi elämä etenee. Sinä et enää kuulu siihen, ja hyvä niin.”
Nainen, sinkku, 28

"Ihminen ei muutu, jos ei itse halua. Rakkaudella ei voi parantaa ketään. Koskee erityisesti alkoholisteja ja päihdeongelmaisia. Ei siis kannata rakastaa ihmistä, joka toinen voisi joskus ehkä olla, jos vain muuttuisi.

Jos sulla on pakonomainen tarve pelastaa/korjata/auttaa/huolehtia, kannattaa suunnata katse omaan itseen ja suorittaa pelastus/korjaus/huolehdinta ensin omaan sieluun ja sisimpään. Sitten kummasti lakkaa alkoholistit kiinnostamasta."
Nainen, seurustelee, 29

Muokattu 17.3.2015 klo 8:59, kommentti lisätty

Lue myös:

    Uusimmat