Onnellinen parisuhde ei vaadi paljoa – 10 helppoa rutiinia takaavat sen

Ylä- ja alamäkiä – sellaisia tulee vastaan jokaisessa parisuhteessa. Kuitenkin pienet, arkiset rutiinit saattavat vaikuttaa huomattavissa määrin suhteenne hyvinvointiin.

Mikä on pitkän, toimivan parisuhteen salaisuus? Kunnioitus. Välittäminen. Rakastaminen. Tukeminen. Muun muassa nämä, sekä monet muut pienet, arkisemmat rutiinit.

TOP 10: Vinkit onnelliseen parisuhteeseen

1. Menkää (jännittäville) treffeille

Kuka sanoi, etteivät pariskunnat voisi käydä enää treffeillä? Järjestäkää kerran viikossa omaa, yhteistä aikaa tai kunnon treffipäivä kuukausittain.

Onko teille kehittynyt oma kantapaikka, jossa käytte aina syömässä perjantaisin työviikon jälkeen? Stop tykkänään. Piristäkää rutiinejanne, ja menkää viettämään iltaa johonkin uuteen paikkaan, kuten vaikkapa uuteen ravintolaan tai keksikää treffi-illallenne aktiviteetteja, mitä ette ole koskaan tai ainakaan vähään aikaan tehneet yhdessä.

2. Kysy tämä kysymys joka päivä

“Millainen päiväsi oli, kulta?” Kuulostaa kliseeltä, mutta tämä rituaali saattaa uuvahtaa pitkissä parisuhteissa. Se, että jaatte päivän tapahtumat toisillenne, parantaa parisuhteenne kommunikaatiota ja läheisyyttä: osoitatte olevanne edelleen kiinnostuneita toisistanne.

Kerro kumppanillesi aina jokin positiivinen asia, mitä sinulle tapahtui päivän aikana. Positiivisten asioiden jakaminen lähentää teitä.

3. Naurakaa omille jutuillenne ja kommelluksille

Muistelkaa säännöllisesti yhteisiä kokemuksianne ja kommelluksianne, ja naurakaa niille. Kun nauratte samoille asioille, vahvistatte samalla vanhaa sidettänne, jota kukaan muu ei voi ymmärtää. Samalla huomaatte, kuinka paljon teillä onkaan historiaa takana.

4. Älä pelästy kinasteluja

Jos kumppanisi ärsyttää sinua tavallista enemmän tai välillänne on ollut kinasteluja, älä heti panikoi ja ala suunnitella eropapereiden laatimista. Se, että toinen ärsyttää, ei välttämättä tarkoita sitä, että olisitte ajautumassa erilleen toisistanne, vaan pikemminkin sitä, että olette sitoutuneet toisiinne.

Moinen kinastelu on usein merkki siitä, että tunnet olosi kykeneväiseksi ilmaisemaan itseäsi toiselle, niin hyvässä kuin pahassakin. Mikään parisuhde ei ole täydellinen – riidat ovat normaaleja.

Jos riitoihin kuitenkin liittyy nimittely, huutaminen ja käsiksi käyminen, on syytä huolestua.

5. Kun kinastelette, tehkää se oikein

Sanavalinnoilla on paljon merkitystä – myös riitatilanteissa. Käytä  monikkomuotoa: eli sanaa me.

Me-sanan käyttäminen riitatilanteissa tekee teistä yhdenvertaiset sen sijaan, että olisitte vastakkain sotarintamalla.

6. Ole onnellinen toisen menestyksestä

Oletko onnellinen, jos kumppanisi saa ylennyksen? Huomaatko iloitsevasi, jos rakkaasi on onnistunut jossakin? Hienoa! Nimittäin UCLA:n psykologien mukaan se, miten reagoit kumppanisi jännittäviin uutisiin saattaa olla tärkeämpää kuin se, miten reagoit kriisin keskellä. Ole siis kannustava ja muistakaa iloita yhdessä: toisen menestys ei ole sinulta pois.

7. Urheilkaa yhdessä

Urheilu kumppanin kanssa tappaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla: samalla kun pidät huolta kunnostasi, parannatte todennäköisesti myös seksielämäänne.

Jos käytte yhdessä urheilemassa, pysytte myös paremmin kiinni liikuntarutiineissa ja -aikatauluissa, jolloin niistä ei tule luistettua yhtä helposti. Kun voit fyysisesti hyvin, seksikin maistuu paremmalta – ja kun harrastatte liikuntaa yhteistuumin, hyvä olo koskettaa teitä molempia! Urheilu vähentää myös stressiä, lisää energiaa ja nostattaa myös itsevarmuutta: tämä kaikki tekee hyvää libidolle. Käykää yhdessä vähintään iltakävelyillä!

8. Kuuntele, älä vain odota puheenvuoroasi

Miehiä saatetaan syyttää siitä, etteivät he ikinä kuuntele: mutta kaikki tuntuvat tekevän sitä. Parisuhteessa on tärkeää osoittaa empatiaa ja kiintymystä toista kohtaan sekä ennen kaikkea osata kuunnella toista. Mieli tekisi joskus keskeyttää toinen, jotta itse saisi suunvuoron: malta kuitenkin kuunnella toista loppuun asti.

Jos haluat tulla paremmaksi kuuntelijaksi, seuraa esimerkiksi näitä ohjeita:

  • Toimi peilinä. Kun kumppanisi puhuu sinulle tunteistaan, osoita kuuntelevasi kommentoimalla: ”Ymmärsinkö oikein: sinusta tuntuu….”
  • Älä keskeytä. Jos sanot tiukkaan sävyyn “Oliko siinä kaikki?” saattaa kuulostaa kumppanistasi todella pahalta. Kokeile mieluummin kysyä kannustavasti: ”Oliko vielä jotain, mistä haluaisit puhua?”  Näin ylläpidät vastavuoroista keskustelua.
  • Samaistu hänen näkökulmaansa. “Osaan kuvitella, että olet tuntenut olosi vihaiseksi/ surulliseksi/onnelliseksi siinä tilanteessa…"

9. Ole läheinen hänen ystäviensä kanssa

Yhteiset ystävät vahvistavat myös teidän suhdettanne. On tärkeää, että tulet toimeen myös kumppanisi ystävien kanssa, eikä välillänne ole hampaiden kiristelyä. Älä myöskään pyri vähättelemään kumppanisi ystäviä.
 

10. Tuokaa romantiikkaa sänkyyn

Onnellisen parisuhteen salaisuus ei välttämättä ole vipinä vällyjen välissä; vaan läheisyys ja romantiikka. Seksi on tärkeä osa suhdetta, mutta älä väheksy läheisyyden ja kosketuksen voimaa.


Ja lisäksi: muista kertoa kumppanillesi, kuinka tärkeä ja rakas hän sinulle onkaan.

Seuraa MTV Lifestylea Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

Osittainen lähde: Prevention.com

Lue myös:

    Uusimmat