Onko ylipaino omaa syytä? Lääkäri vastaa

3:13

Vatsaelinkirurgian dosentti ja ylilääkäri Timo Heikkinen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miksi ylipainoisten ihmisten määrä on kasvanut. Onko oikein syyllistää heitä itseään?

– Se olisi niin helppo sanoa normaalipainoisena ihmisenä, että ylipainoiset ihmiset ovat jotenkin heikkoja tai että ihminen nykyään on heikompi kuin mitä se on ollut vuosituhannet. Mutta siitä ei ole kyse, Timo Heikkinen totesi lähetyksessä.

Ylipainoon ja ihmisen syömishaluihin vaikuttavat esimerkiksi perimä, fysiologia, suolistohormonien toiminta, aivojen mielihyväkeskuksen aktivoituminen syödessä sekä suoliston bakteerifloora.

– Tässä on paljon fysiologisia ja geneettisiä tekijöitä taustalla. Me ihmiset emme suinkaan ole samalla viivalla, vaikka haluttaisiin niin ajatella.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että saman perheen samaa ruokaa syövistä ja samalla tavalla liikkuvista sisaruksistakin toinen voi tulla ylipainoiseksi ja toinen ei.

– Silloin siinä on kyse jostain muustakin kuin pelkästään ihmisen omasta heikkoudesta.

Heikkinen painotti muuttuneiden elinolosuhteiden merkitystä ylipainoisten määrän lisääntymisessä.

– Ei tarvitse mennä kuin esimerkiksi minun vanhempieni lapsuuteen, niin se oli taistelua niukkuuden kanssa aliravitsemusta vastaan. Ruokaa oli vähän. Ihmisten fysiologia, joka on rakentunut tuhansien vuosien aikana niukkuudessa ja vähän erilaisissa olosuhteissa, on nyt kovasti ihmeissään, että mitä tehdään, kun ei tarvitse liikkua ja kone pesee ja autot kulkee ja ruokaa on vaikka kuinka paljon saatavilla.

– Totta kai ruoka on merkittävässä roolissa – se, paljonko syödään ja mitä syödään. Mutta enemmän tämä on minun käsitykseni mukaan kuitenkin sitä, että olosuhteet ovat erilaiset ja toisilla ihmisillä vain on valtava halu syödä enemmän kuin toisilla. Se johtaa sitten siihen, että jotkut tässä tilanteessa lihovat, vaikka eivät sitä haluaisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja