Mainos

Onko työkaverini toiminta työpaikkakiusaamista? Naiset vastaavat

Juttusarjassa naiset vastaavat joka viikko lukijoiden kysymyksiin liittyen seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään!

"Onko mielestäsi kiusaamista, jos työpaikan kahvipöydässä eräs näyttää esimerkiksi valokuvia puhelimesta muille, mutta ei minulle? Minua ei aina tervehditä, kun tulen paikalle, ja puhe loppuu. Ei pyydetä työreissuille, eikä ainakaan työajan ulkopuolella mihinkään, vaikka muut ovatkin jossain. Työpaikalla supistaan minun nähteni. Ei soiteta ja kysytä kuulumisia, jos olen pitkään pois. Minua tarkkaillaan selkäni takana ja epäillään osaamista, vaikka olen tehnyt työtä 30 vuotta.

Muuten minulle ei olla ystävällisiä, mutta kun ollaan kahden, on "eri ääni kellossa". Huomaan epämiellyttävän käyttäytymisen minua kohtaan, vaikka muille tämä henkilö on ystävällinen", kyselee nimimerkki nainen 40.

Näin naiset vastasivat

"On hyvin vaarallista vetää johtopäätöksiä siitä, että joku "supisee". Entä, jos he puhuvat salaisesta ylennystoiveestaan tai vaikka naapurin Raijan syöpähoidoista? Supinat eivät välttämättä liity sinuun, mutta pään sisällä niistä voi kasvaa valtava mörkö. Älä siis tee johtopäätöksiä siitä, että joku puhui jonkun kanssa jotakin jossain. Ei se välttämättä liity sinuun ollenkaan.

Nyt, kun tuo on pois alta, niin on sanottava, että on ikävää jäädä porukan ulkopuolelle. On varmasti ankeaa kuulla, että koko muu porukka on ollut viettämässä aikaa jossakin ilman sinua. Tähänkin voi olla yksinkertainen syy: kaikkien kanssa ei voi olla yhtä läheinen, joskus ei vain tule mieleen kutsua jotakuta mukaan ja niin edelleen. Samaan syssyyn haluan vielä todeta, että ei minullekaan kukaan töistä soita, jos olen sairaana, eli tällaisen odottaminen on ehkä vähän kohtuutonta. Jos kaikille muille soitellaan, kun he ovat poissa, tilanne on toki toinen.

Se, että ihmisen käytös muuttuu tilanteesta toiseen, kuulostaa kieltämättä oudolta. Tämäkin toisaalta on sen käyttäytyjän vika: jos hänen täytyy vetää jotain roolia muiden edessä, vika ei ole sinussa vaan hänessä. Jos nämä asiat oikeasti vaivaavat sinua, vastausta on turha hakea anonyymilta naisraadilta. Kohtaa tämä ihminen, joka käyttäytyy oudosti, ja sano esimerkiksi "minusta tuntuu, että välillämme on kitkaa, olenko tehnyt jotakin tai loukannut sinua jotenkin?" Jos hän on avoimen vihamielinen tai muuten asiaton, älä jää yksin, vaan mene esimerkiksi työterveyshuollon tai työpaikan luottamusmiehen puheille."
– 31, parisuhteessa

"Tämä kuulostaa valitettavasti samalta toiminnalta, jota naiset ovat harrastaneet ala-asteelta lähtien. Yksi eristetään joukosta, joten kyllä, kertomasi perusteella tämä kuulostaa kiusaamiselta. Oletko yrittänyt tehdä asialle jotain? Osallistu rohkeasti keskusteluihin ja toimintaan, ja pian saatat huomata kuuluvasi joukkoon. Jos tämä ei auta, ota asia rohkeasti esille. Sinulla ei ole mitään hävittävää."
– 26, avoliittossa

"Kuulostaa erikoiselta... Voisitko kysäistä joltakin työkaveriltasi, että onko hän huomannut samanlaista käyttäytymistä muilta sinua kohtaan? Jos kysyt asiaa kahden kesken, voi se olla helppoa ottaa esille. Mielestäni tuollainen työporukasta eristäminen on kiusaamista, joten sinun kannattaa itse ottaa asia pian esille. Kysy sitä suoraan joltain työkaveriltasi. Jos syytä ei löydy, olet ainakin kertonut jollekin, että sinusta muiden käytös tuntuu ikävältä. Se helpottaa varmasti jo omaa oloasi!"
– 26, sinkku

Mitä olet aina halunnut kysyä naisilta? Kysy – me selvitämme vastauksen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.