Onko teilläkin paremmat renkaat väärässä autossa? Asiantuntija kertoo, minkä asian moni helposti sivuuttaa

Näin vaihdat renkaat autoosi 6:20
Sinunkin voi olla syytä kerrata: Näin renkaat vaihdetaan autoon.

Monesti talouden kakkosautoon valitaan huonommat tai ainakin halvemmat renkaat kuin ykkösautoon. Syynä saattaa olla se, että kakkosautolla ajetaan vähemmän, eikä edullisempaan autoon haluta käyttää yhtä paljon rahaa.

Jos taloudessa on kaksi autoa, mutta rahaa vain yhteen settiin laadukkaita renkaita, voisi turvallisuuden kannalta olla parempi, että paremmat kumit laitettaisiin kakkosauton alle. Nokian Renkaiden mukaan näin kannattaisi toimia erityisesti silloin, jos kakkosautolla ajaa talouden kokemattomin kuljettaja tai sillä kuljetetaan lapsia päiväkotiin ja kouluun.

– Kun autossa ei ole modernia huipputekniikkaa, hyvän renkaan merkitys voi olla jopa suurempi kuin uudessa autossa. Jos auto on kakkos- tai kolmosauto, sillä ehkä ajaa perheen kokemattomin kuljettaja tai kyydissä on päiväkoti- ja kouluikäisiä lapsia, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri kertoo yhtiön tiedotteessa.

Myös rengasketju Vianor kertoi viime vuonna, että monesti kokemattoman kuljettajan alle päätyy se talouden vanhempi, turvattomampi ja varustelultaan vaatimattomampi auto, jonka renkaisiinkaan ei ole välttämättä kiinnitetty kovin suurta huomiota. Liikenneturvallisuuden kannalta tämä on nurinkurista.

Säästä rahaa vaihtamalla renkaiden paikkoja

Talvirenkaissa auton vetävät renkaat saattavat kulua jopa neljä kertaa nopeammin kuin vapaasti pyörivät renkaat, selviää Nokian Renkaiden tekemistä testeistä. Tästä syystä renkaiden paikkaa voisi olla hyvä kierrättää jopa kesken ajokauden.

– Etu- ja takarenkaiden välille käytössä syntyvän suuren kulumiseron takia renkaita tulee kierrättää auton alla. Jos renkaiden pitotasoissa on huomattava ero auton etu- ja takapään välillä, ajoturvallisuus heikkenee. Renkaiden paikkaa vaihtamalla voi myös säästää rahaa, kun samalla rengassarjalla voi ajaakin pidempään, Morri toteaa.

Lähteet: Nokian Renkaat, Vianor

Lue myös:

    Uusimmat