Onko tässä tulevaisuuden rakennusmateriaali? Opiskelijat valmistivat tiiliskiviä ihmisen virtsasta

Ihmisen virtsalle on löydetty Etelä-Afrikassa hiukan kekseliäämpiä käyttötapoja. Opiskelijaryhmä onnistui valmistamaan ihmisen virtsaa apunaan käyttäen rakentamiseen kelpaavia tiiliskiviä.

Eteläafrikkalaiset yliopisto-opiskelijat ovat innoivoineet ihmisen virtaa hyväksi käyttäen uudenlaisia rakennusmateriaaleja, kertoo BBC.

Virtsasta, hiekasta ja bakteereista kehitellyt uudet tiiliskivet ovat tekijöidensä mukaan ympäristöystävällisempi vaihtoehto rakentamiselle.

– Käytännössä valmistustapa on samankaltainen, kuin korallien muodostuessa meressä, kertoo Kapkaupungin yliopisto-opiskelijoiden ryhmän valvoja Dyllon Randall.

Virtsaa kerättiin wc-tiloista

Kapkaupungin yliopiston insinööriopiskelijat ovat keränneet virtsaa miesten wc-tiloista.

Työryhmän mukaan "bio-tiiliskivien" kasvattaminen onnistuu rikkomalla virtsassa olevia aineita ja sitomalla niitä hiekkaan, josta taas muodostetaan kivikovia, harmaita tiiliä. 

Opiskelijoiden mukaan tiiliskivet haisevat virtsasta löytyvälle ammoniakille ensimmäisten 48 tunnin ajan, mutta haju hälvenee tämän jälkeen. Tiiliskivien muotoa ja kovuutta voidaan myös muokata halutun mukaisesti.

Näissä tiiliskivissä on myös toinen erikoisuus: niiden kovettamiseen ei tarvita normaaliin tapaan uunia, vaan ne kovettuvat huoneenlämmössä.

Valmistus ei aivan hajuton prosessi

Yhden tiiliskiven valmistamiseen tarvitaan 25-30 litraa ihmisen virtsaa. Keskiverto ihminen virtsaa yhdellä kerralla arviolta 200-300 millilitraa nestettä.

Tämä tarkoittaa, että yhtä tiiliskiveä kohtaan virtsalla täytyy käydä 100 kertaa.

Randall myöntää, että tiiliskivien valmistaminen ei ole aivan hajuton prosessi.

– Kuvittele, että sinulla on lemmikki, joka virtsaa kodin nurkkaan. Virtsan voimakas haju johtuu ilmaan vapautuvasta ammoniakista. Nyt kuvittele, että me valmistamme tästä ammoniakista tuotteita.

Lue myös:

    Uusimmat