Onko tässä mitään järkeä? Lahden MM-kisojen vesi tulee Englannista, vaikka vieressä on Hartwallin tehdas

Asiantuntijat ihmettelevät: Lahden kisavesi tulee Englannista 8:09

Lahden MM-kisoissa tarjottava virallinen kisavesi tuodaan paikan päälle Englannista siitä huolimatta, että Lahdessa sijaitsee yksi Suomen isoimmista juomatehtaista. MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat ymmärtävät asian herättämän hämmennyksen. Katso haastattelu yltä.

Panimoliiton toimitusjohtajan Elina Ussan mukaan on ymmärrettävää, että ristiriidasta nousee keskustelua.

– Ymmärrän kyllä sen, että siitä nousee keskustelua, koska kisat ovat Lahdessa ja siellä on yksi Suomen merkittävimpiä juomataloja eli Hartwallin tehdas, joka on Lahdessa, Ussa sanoo.

Maaseudun tulevaisuus kertoi eilen, että kisavesipäätöksen taustalla on tavoite olla maailman ympäristöystävällisin kisa ja halu tarjota vesi kartonkipakkauksessa. Suomessa tuoteta kartonkiin pakattavaa vettä.

Veen Watersin toimitusjohtaja Mikko Nikkilä huomauttaa, että noin 30 kilometrin päässä tuotetaan hyvää lähdevettä, vaikka se pakataankin pulloihin. 

– Olisiko tämän voinut kääntää niin, että Suomessa on yksi parhaista pullonpalautusjärjestelmistä, Nikkilä kysyy.

Tuontivettä 20 miljoonaa litraa vuodessa

Suomeen tuodaan vuodessa ulkomailta 20 miljoonaa litraa vettä vuodessa, ja meiltä ulkomaille lähtee miljoona litraa vettä joka vuosi. Kuulostaa ristiriitaiselta. Asiantuntijoiden mukaan suomalaiset eivät ole osanneet kaupallistaa omaa vettään.

– On ajateltu, että se lähtee itsestään, kun meillä on maailman paras pohjavesi. Se vaatii kuitenkin työtä ja brändäämistä.

Ussa on samoilla linjoilla. Hän huomauttaa, että vesimarkkina on globaalisti melko täynnä.

– Siksi olisi tärkeää, että kotimarkkina olisi vahva. Siitä olisi hyvä ponnistaa myös vientiin.

Näin ei kuitenkaan nykyisellään ole. Suomi on maailman ainoa maa, joka perii myös vesituottajilta valmisteveroa eli virvoitusjuomaveroa, mikä Ussan mukaan nakertaa merkittävästi kotimarkkinaa.

– Suomessa juodaan pullotettua vettä vähiten EU:ssa, minkä ymmärrän hyvin, koska meillä on hyvä hanavesi, mutta toisaalta niin on myös Ruotsissa ja Tanskassa.

Suomen vientimahdollisuuksiin uskotaan

Ussa uskoo, että Suomen mahdollisuudet piilevät niin sanotuissa lisäarvovesissä, kuten vitaminoiduissa vesissä. Ussan mukaan Suomessa on innovatiivinen juomasektori.

– Uskon, että meillä on vientimahdollisuuksia tulevaisuudessa aika paljonkin lisäarvovesien kautta.

Myös nestekartonkipakkaus on Suomessa kehitteillä. Ussa kuitenkin huomauttaa, että toistaiseksi pakkaus on kuitenkin mahdollinen vain hiilihapottomille vesille. Oma pakkauslinjasto hiilihapottomalle vedelle on kallista.

– Puhutaan isosta investoinnista todella pienelle tuotteelle, hän huomauttaa.

Nikkilän mukaan suomalaisten on vaikea ymmärtää, että vesissäkin on eroja.

– Meidän vesi ei ole hyvä esimerkiksi urheilun jälkeen, koska siinä ei ole mineraaleja.


Lue myös:

    Uusimmat