Tämä tavallinen tuote hämmästyttää Suomeen muuttaneita ruokakaupassa

Tämä tavallinen tuote hämmästytti Suomeen muuttanutta Darjaa ruokakaupassa – "Miksi suomalaiset ostavat sitä?" 4:38 Tämä tavallinen tuote hämmästytti Suomeen muuttanutta Darjaa ruokakaupassa – "Miksi suomalaiset ostavat sitä?"
KATSO VIDEO: Suomeen muuttanut Darja kertoo, mikä sai hänet hämilleen juomaveden suhteen. Videolla suomalaiset myös kertovat, miksi he ostavat pullotettua vettä.

Vaikka suomalaiset voivat juoda hanavettä, pullotetun veden myynti on Suomessa kasvanut merkittävästi. Tämä hämmästyttää monia, joiden juuret ovat muualta maailmasta. 

Kun Krishna Kandel muutti Suomeen Nepalista kahdeksan vuotta sitten, hän ei tiennyt, että suomalaiset voivat juoda vettä hanasta.

Ensimmäisenä päivänä koulussa Kandel yritti ostaa vesipullon, mutta koulun ravintola oli jo kiinni. Ryhmäkaveri antoi janoiselle Krishnalle tärkeän vinkin.

– Hän sanoi minulle, että voit juoda vettä mistä tahansa hanasta, vaikka esimerkiksi wc:stä. Se oli minulle suuri yllätys, suuri kulttuuriero.

Kandel kertoo, että hänen kotialueella nepalilaiset yleensä kaivavat kaivon ja pumppaavat veden ylös. Sen jälkeen he laittavat veden vedensuodattimeen ennen juomista.

Nepalin pääkaupungissa Katmandussa ihmiset juovat vain pullotettua vettä.

Nykyään Kandel juo pullovettä vain harvoin esimerkiksi ollessaan matkoilla. Hän kehuu suomalaista hanavettä todella hyväksi. 

– Olen kokeillut vettä eri paikoissa, eri maissa, mutta Suomessa se on todella maukasta!

Miksi suomalaiset ostavat niin paljon pullovettä?

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden mukaan sen jäsenyritykset myivät viime vuonna pullovettä lähes 112 miljoonaa litraa. Se tarkoitta 1,7 litraa kuukaudessa jokaista suomalaista kohden.

Esimerkiksi S-ryhmä kertoo, että sen vesien myynti on kasvanut selvästi. Vichyjen myyntimäärä on kasvanut noin 30 prosenttia ja lähdevesien myynti vajaa 20 prosenttia vuosien 2019-2022 välisenä aikana.

Vesiyhdistyksen puheenjohtaja Annina Takala kertoo, että tarve pulloveteen voi tulla esimerkiksi silloin, kun ihminen on liikenteessä. Silloin on helpompi käydä ostamassa kaupasta vesipullo, eikä tarvitse etsiä hanaa.

Takala sanoo myös, että hanavedestä tulee paljon vähemmän jätettä ja valmistusprosessissa kuluu vähemmän energiaa. Siksi se on tehokkaampaa ympäristölle ja taloudellisempaa.

Yllä olevalla videolla suomalaiset kertovat, miksi he ostavat pullotettua vettä.

Toimittaja on Haaga-Helian maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden koulutusohjelmassa ja suorittaa harjoittelujaksonsa MTV Uutisissa syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana. 

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat