Suomen juoksusensaatio virittelee EM-jättipaukkua – ilmiömäisen SE-juoksun jälkeen ikimuistoinen tilanne: "Mitä sä sanoit?"

Nathalie Blomqvist Suomen ennätyksestään: "Olin tosi yllättynyt" 4:28
Nathalie Blomqvist Suomen ennätyksestään: "Olin tosi yllättynyt"

Nathalie Blomqvist murskasi Oslon Timanttiliigassa Suomen ennätyksen 3 000 metrillä, mutta sai tietää siitä vasta haastattelun jälkeen. Sensaatiomaisen SE-juoksun myötä hän lupailee EM-kisojen 5 000 metrille hurjaa ennätysparannusta, millä voidaan puhua jo mitaleista.

Blomqvist paranteli 3 000 metrin SE-aikaa lähes kymmenellä sekunnilla Oslon Timanttiliigassa, kun hän pysäytti kellot aikaan 8.32,23. Juoksun jälkeen hän saapui englanninkieliseen haastatteluun ja vaikutti hämmentävän ilottomalta mahtijuoksun jälkeen. Siihen oli selvä syy.

– En tiennyt siinä vaiheessa Suomen ennätyksestä, enkä edes aikaa, joten en pystynyt sanomaan oikein mitään. Aika nopeasti sain sitten tietää, kun kävelin rappuset alas ja managerini oli siellä vastassa. Hän huusi, että "Tiedätkö mikä sun aikasi oli". Piti vielä varmistaa, että "mitä sä sanoit", Blomqvist muistelee tilannetta nauraen.

Lähes kymmenen sekunnin SE-ajan parannus tuli Blomqvistille itselleenkin yllätyksenä.

– Olin tosi yllättynyt, että se meni noin reilusti. 3 000 metriä ei juosta kovin usein, mutta en osannut odottaa noin kovaa aikaa.

Rooman EM-kisoissa Blomqvist kilpailee 5 000 metrillä. Hän on juoksussa mukana olevien kauden tilastoaikojen vertailussa peräti viidentenä. EM-kisojen viides sija kuulostaa jo Blomqvistin korvaan hyvältä, mutta nuoren naisen puheista voi päätellä, että parempaakin voi olla odotettavissa.

– Kyllä uskon, että pystyn taistelemaan, jos juostaan 14.45-14.50 aikoja. Uskon, että pystyn omasta ennätyksestäni reilut 10 sekuntia ottamaan pois. Toivon että tulee sellainen kisa, että Suomen ennätys menee rikki, se olisi ihan kiva plussa.

Blomqvistin ennätys kirjataan toistaiseksi lukemin 14.59,70. Suomen ennätys on Annemari Sandellin nimissä oleva 14.56,22. Viime EM-kisoissa Münchenissä kultaa irtosi ajalla 14.50,47 ja pronssimitalin sai vielä ajalla 14.59,34.

Siellä on tosi kovia tyyppejä, mutta minä olen myös yksi niistä. Paljon on kiinni päivän vireestä ja siitä, kenellä pää kestää parhaiten lopussa, Blomqvist miettii.

23-vuotias Blomqvist on varautunut kaikkeen viiden tonnin kisassa. Hänelle sopii niin kova vauhtijuoksu kuin taktiikkamittelökin, jossa paremmuus ratkaistaan kirissä.

– Kyllä loppukirijuoksukin on ihan ok, kun 1 500 metriä on kulkenut hyvin. Mutta ne ovat vähän jännittäviä, kun siellä voi tulla kompastumisia. On kuitenkin melkein 30 juoksijaa mukana. Toivon, että letka venyisi, ja kovimmat juoksijat olisivat taistelemassa parhaista paikoista, Blomqvist hymyilee.

Lue myös:

    Uusimmat